Connect with us

Hirdetés

technokrata

Természet ihlette formák — a formatervezés természete

Dotkom

Természet ihlette formák — a formatervezés természete

Természet ihlette formák — a formatervezés természete

A biológia és a technológia együtt javítja a légkondicionálók új generációjának teljesítményét és hatékonyságát

Korunkban, vagyis a tudomány, az innováció és a felfedezések korában talán túl könnyen elkápráztat bennünket az emberi zsenialitás nagysága. Eszközeinkkel és kultúránkkal valóban sajátunkká tettük bolygónkat, de az anyatermészet mindig egy lépéssel előrébb jár, az általunk kifejlesztett legmodernebb technológiák pedig még mindig sokat tanulhatnak abból, amit a természet az évmilliók során megalkotott.

 

Ez a tanulás áll a biomimetika, vagyis annak a tudományterületnek a fókuszában, amely a természet legizgalmasabb megoldásait fordítja át technikai innovációvá. Számos más ipari területhez hasonlóan az LG a biomimetikus innováció úttörőjének is számít: a vállalat legújabb kereskedelmi felhasználású légkondicionáló berendezéseiben alkalmazott formatervet például a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna uszonyának formája inspirálta. Mindez egyben azt is demonstrálja, hogy miként keltheti új életre a jövő technológiáját a természetben kifejlődött, egyedülálló megoldás alkalmazása.

Nem kell ahhoz képzett biológusnak leni, hogy belássuk, a púpos bálna uszonya valóságos mérnöki csoda. Az uszonyok egyedi formájának köszönhetően ezek az állatok — nagy méretük ellenére — meglepően fürge mozgásra képesek, vagyis az evolúció soha véget nem érő fegyverkezési versenyében egy valódi, hidrodinamikai csodafegyverrel rendelkeznek. Az uszonyok elején található nagyméretű, szabálytalan alakú dudorok úgy módosítják a víz áramlását, hogy bálna számára úszás közben könnyebbé teszik az irány tartását.

lg-multi-v-5_2

Bár a biomimetikus technológia még gyerekcipőben jár, annyi bizonyos, hogy az ilyen, szabálytalannak tűnő dudorokkal kiegészített szárnyprofil hatékonyabb a szükséges felhajtóerő előállítása terén, illetve kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik az ún. áramlásleválással, azaz áteséssel szemben, mint az ugyanilyen formájú, ám különleges kialakítás nélküli szárnyprofilok.

Ezek a dudorok a ventilátorlapátokon alkalmazva úgy működnek, hogy a levegőt vagy a vizet kisebb felületű területeken áramoltatják át, ami az áramló közeg nagyobb sebességét eredményezi, a felület felett örvénylő áramlás pedig így nagyobb felhajtóerőt hoz létre. Tipikus esetben a víz vagy a levegő teljes hosszában végigáramlik a lapát felületének szélén, majd a csúcsnál leválik — a dudorok ezt a jelenséget kompenzálják illetve csökkentik a mértékét. A kagylóhéj-formára emlékeztető hullámos mintázat pedig megkönnyíti a víz vagy a levegő áramlását. Mindez együtt kisebb zajkibocsátást, nagyobb stabilitást és hatékonyabb működést eredményez.

Ezek után aligha okozhat meglepetést, hogy az LG megoldása, amely a bálnák e speciális biológiai tulajdonságait ültette át a ventilátor-technológiába, olyan kézzelfogható előnyöket eredményezett, amelyek a biomimetikus kutatások fontosságát bizonyítják. Azzal ugyanis, hogy az LG Multi V 5 ventilátorlapátjain ezeket a biomimetikus formákat alkalmazták, a készülék a hagyományos ventilátorral szerelt berendezésekhez képest hatékonyabban működik. Ez azt jelenti, hogy a készülék 10 százalékkal nagyobb légtérfogat-áramra képes a hagyományos modellekhez képest, 20 százalékkal kisebb energiafogyasztás mellett.

lg-multi-v-5_1

Az LG a Szöuli Nemzeti Egyetem mechanikai és repülőgépipari szakának tudósaival együtt dolgozott azon, hogy tökéletesen sikerüljön integrálni a bálnauszony által inspirált kialakítású ventilátorlapátot a vállalat ultramodern, kereskedelmi célú légkondicionáló berendezésébe. A ventilátor különleges biomimetikus kialakítása nagyobb légszállító kapacitást, jobb hőcserét eredményezett, alacsonyabb zajszint mellett. Az innovatív, természet ihlette formájú ventilátorlapátoknak, a továbbfejlesztett, nagy hatásfokú kompresszornak és a modern, négyoldalú hőcserélőnek köszönhetően sikerült javítani a berendezés hatásfokát és teljesítményét együttesen, így a Multi V 5 kültéri egysége akár 26 lőerős (HP) is lehet.

Azok a fejlesztések, amelyeket a hosszúszárnyú bálna uszonyának formája inspirált azt bizonyítják, hogy bár a technológiánk mind fejlettebbé válik, az emberiség még csak most kezd a természet által már megalkotott megoldásokhoz felzárkózni. Bár még rengeteg munka van hátra, a biomimetikus technológiára elképesztően nagy jövő vár, az LG pedig elkötelezett amellett, hogy ezen a dinamikusan fejlődő területen is meghatározó szereplővé váljon. Ahogyan mind hétköznapibbá válnak a természet ihlette formák, az LG úttörő szerepe úgy teszi mindinkább lehetővé, hogy a legmodernebb technológiákat teljes termékportfóliójában alkalmazza.

lg-multi-v-5_3

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés