Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Huawei és a londoni Saatchi Gallery ‘szelfi’ fotópályázatot hirdet

Dotkom

A Huawei és a londoni Saatchi Gallery ‘szelfi’ fotópályázatot hirdet

A Huawei és a londoni Saatchi Gallery ‘szelfi’ fotópályázatot hirdet

A nyertes képek kiállításra kerülnek a brit fővárosban

A Huawei és a londoni Saatchi Gallery nagyszabású #SaatchiSelfie fotópályázatára várja a nevezéseket a világ minden részéről, január végétől március 19-ig. A nyertes képeket ismert művészekből álló zsűri választja ki, amelyek megtekinthetőek lesznek a brit fővárosban található múzeumban, a Saatchi és a Huawei által közösen 2017. március 31-től május 31-ig rendezett kiállításon. A legjobb tíz fotó alkotóit emellett a Huawei legújabb, még nem bemutatott okostelefonjából egy-egy példánnyal jutalmazza.

 

A Huawei és a Saatchi Gallery által meghirdetett nemzetközi verseny lehetőséget kínál minden művésznek, profi fotósnak és lelkes amatőrnek, hogy „szelfitörténelmet” írjanak, és kifejezhessék magukat a rengeteg kiaknázatlan lehetőséget kínáló fényképezési mód ötletes alkalmazásával. A versenyre csakis fényképes szelfivel lehet nevezni, a zsűri pedig eredetiségük és kreativitásuk alapján választja ki a nyertes alkotásokat, illetve figyelembe véve azt, hogy a képek mennyire illenek a verseny koncepciójába.

 

A tíz kiválasztott döntős képei kiállításra kerülnek a Huawei és a Saatchi által közösen szervezett From Selfie to Self-Expression (A szelfitől az önkifejezésig) kiállításon március 31-étől négy héten keresztül. Emellett a döntősök és egy-egy vendégük meghívást kap a kiállítás 2017. március 30-án megrendezett exkluzív megnyitójára Londonba, ahová az utazást és a szállást is a szervezők állják. Ezen a rendezvényen jelentik be a pályázat fődíjasát is.

A Saatchi Gallery és a Huawei által szervezett From Selfie to Self-Expression kiállítás a világ első olyan tárlata, amely bemutatja a szelfi történetét a régi mesterektől kezdve egészen napjaink fotósaiig.

 

A szelfi rövid története

A világ legelső szelfijét 1839-ben készítette Robert Cornelius amerikai kémikus és amatőr fotográfus. Az általa készített dagerrotípia egyben az egyik első olyan fotó a történelemben, amely személyt ábrázol. A kép hátoldalára Cornelius az alábbi megjegyzést írta: „A valaha készült legelső fénykép. 1839”

Érdekesség, hogy Anasztaszija Nyikolajevna Romanova orosz nagyhercegnő volt a világ egyik első tinédzsere, aki szelfit készített magáról egy tükör segítségével, majd elküldte azt egy barátjának, 1914-ben. A kísérőlevélben az alábbiakat írta: „A tükörbe nézve készítettem magamról ezt a képet. Igen nehéz volt, hiszen a kezeim remegtek.”

Az 1970-es években a megfizethető instant fényképezőgépek elterjedésével a fényképes önarcképek készítése virágzásnak indult, hiszen a fotográfia a hétköznapi emberek, amatőrök számára is elérhetővé vált. A digitális kamerák megjelenésével ez a jelenség tovább terjedt az ezredforduló környékén.

Napjainkban a szelfinek már számos variációját, „alfaját” szoktuk alkalmazni és megosztani közösségi média felületeinken: ilyen például az úgynevezett „relfie”, olyan szelfi, amit párunkkal közösen készítünk, vagy a „suglie” (a „selfie” és „ugly”, azaz csúnya szavak összevonása), ami pedig a direkt előnytelen arckifejezést megörökítő szelfi. A csoportos szelfit többek között „groufie”-ként emlegetjük, ami az angol „group” és a „selfie” szavak összeolvadásából született. A szót a Huawei alkotta meg P7 okostelefonjának piacra bocsátása kapcsán 2014 tavaszán, és le is védette az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kínában, Németországban és Oroszországban.

A többféle szelfi típus mellett ma már számos eszközzel tökéletesíthetjük ilyen jellegű fényképeinket, például olyan mobilos kiegészítőkkel, mint a szelfibot, amelynek segítségével tágabb háttérképpel készíthetjük el a fotónkat. Szoftveres megoldások a különböző filterek, illetve például a Huawei készülékeiben használható Szépség üzemmód, amely finoman korrigálja a bőrhibákat és a bőr színét a fényképeken.

 

További információ a fotópályázatról

A pályázat jelentkezési ideje:

  • január 23. – március 19.

 

Feltételek:

  1. Pályázónként legfeljebb 6 darab ‘szelfivel’ lehetséges nevezni a versenyre.
  2. A versenyre csak 16 éven felüliek nevezhetnek.
  3. További információ, és a verseny teljes szabályzata az alábbi oldalon olvasható: saatchigallery.com/selfie

 

A pályázatra az alábbi oldalon lehet nevezni, és az eddig beküldött képek is itt tekinthetők meg:

http://www.saatchigallery.com/selfie

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés