Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkenti a vállalkozások forgalmát a Chrome és a Firefox

Dotkom

Csökkenti a vállalkozások forgalmát a Chrome és a Firefox

Az újítás nincs mindenkire jó hatással

A Google tavaly nyáron jelentette be, hogy a Chrome új verziójában (Chrome 56) már nemcsak a keresésekben sorolja hátrébb a nem biztonságos, SSL-tanúsítvány nélkül működő weblapokat, de feltűnő szöveges üzenetben is jelzi mindezt a weben szörföző felhasználóknak. A Firefox is hasonlóan jár el, a böngésző 51-es verziója már figyelmeztető jelzést küld a világhálón böngészőknek. A Firefox január 24-én a Chrome január 30-án állította élesbe az újításokat. Az SSL-tanúsítványok kiadásával is foglalkozó NetLock szakembere a nemzetközi statisztikák alapján úgy becsüli, hogy a weboldalak közel 30 %-a lehet érintett és ez a szám hazai viszonylatban is irányadó.

Nagyobb biztonságban a felhasználók

„A változtatás mindenképpen jó az átlagos felhasználóknak, hiszen adataik megadása előtt könnyebben ismerhetik fel, ha egy weblap nem kellően biztonságos. Eddig is számos ponton jelezték a böngészők mindezt, de mostantól még figyelemfelkeltőbb módon vigyáznak ránk a szoftverek. Azért érdemes akár manuálisan is frissíteni, mert a régebbi verziókban ezek a figyelmeztetések még nem jelennek meg ilyen direkt módon.” – mondta el Varga Viktor az internetbiztonsággal és elektronikus aláírásokkal foglalkozó NetLock Kft. vezető tervezője. „A weboldallal rendelkező vállalkozások számára mindez azt jelenti, hogy ha eddig nem volt SSL-tanúsítvány a weblapjukon, akkor mindenképpen érdemes ezt mielőbb beszerezni. Sok ügyfél fordulhat majd el a cégtől, ha azt látja nem biztonságos a kapcsolat, amin a weblappal kommunikál. Ilyen tekintetben versenyhátrányba kerülnek azok a cégek, akik nem figyelnek a biztonságra.” – tett hozzá.

Mit kell figyelni?

A webkereső címmezőjében egy ‘zártlakat-ikon‘ jelzi, ha egy weboldal és az odalátogató ügyfél közötti kommunikáció titkosítva van. Ilyenkor a címmezőben a domainnév „http://” helyett „https://” előtaggal kezdődik. Ha nincs ilyen ikon a weboldal előtt, akkor az oldal nincs védelem alatt. A Firefox mostantól pirossal áthúzott lakattal is jelzi a nem biztonságos oldalakat. (első ábra)

A Chrome nemcsak a domaincím-mezőben jelzi majd mindezt, de szöveges figyelmeztetést küld azon adatmezőkben is ahova a felhasználó jelszavakat, belépési kódokat vagy más adatokat gépelne be a nem biztonságos, SSL-lel nem védett oldalon. (második ábra)

firefox01 firefox02

A biztonságos weblap nem luxus

Egy alapszintű védelmet nyújtó automata SSL (DV SSL) tanúsítvány már évi néhány ezer forintért megvásárolható, pár kattintással automatikusan telepíthető, és biztosíthatja a védelmet. Az SSL a weboldal és a látogató között zajló kommunikációt titkosítja. A weblap hitelesítésével biztosítja az ügyfeleket arról, hogy az ott látott információk valóban az adott weboldalhoz tartoznak (azokat senki nem változtatta meg a kommunikáció folytán), és az ügyfél által megadott adatokat kizárólag a weboldal üzemeltetője ismerheti meg a kommunikáció során. Az SSL-tanúsítvány kiváltáshoz a legegyszerűbb, ha felkeresünk egy SSL-tanúsítványokkal foglalkozó szolgáltatót vagy azt a domainregisztrátor-céget, ahol a domaincímünket regisztráltuk.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés