Connect with us

technokrata

Lemásolható az ujjlenyomat egy fotóról? Sajnos igen!

fingerprint

Dotkom

Lemásolható az ujjlenyomat egy fotóról? Sajnos igen!

Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert

Japán kutatók sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról, amelyen egy ember feltartott mutató és középső ujjával V betűt, a béke jelét mutatja.

A tudósok szerint ez felveti az ujjlenyomatok biztonságának kérdését.”Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti a telefont, laptopot, behatolhat egy zárt terület, magánlakás ujjlenyomattal őrzött kapuján” – mondta Ecsizen Iszao, a japán Országos Informatikai Intézet professzora a Reutersnek. A japánok fotóikon szívesen mutatnak békejelet.

Ecsizen és kutatótársa, Ogane Tateo pénteken megismételték a kísérletet. Egy háromméteres távolságból készült digitális fotón Ecsizen mutatta fel két ujját, erről a képről másolták le az ujjlenyomatát. A nagy felbontású képet egy tükörreflexes kamerára szerelt 135 milliméteres lencsével készítették.

Az ujjlenyomat-leolvasókat a jelszó és a PIN-kód alternatívájaként használják telefonok, laptopok és más készülékek védelmében.Az NTT Docomónál, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójánál eddig senki sem tett panaszt, hogy ujjlenyomatát használva feltörték volna a készülékét, de “továbbra is nagy figyelmet szentelnek a témának” – mondta Imai Jaszutaka, a cég szóvivője.

Forrás: MTI

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek