Connect with us

technokrata

A magyarok Facebook adatai után is érdeklődik az USA?

headtousa

Dotkom

A magyarok Facebook adatai után is érdeklődik az USA?

A magyarok Facebook adatai után is érdeklődik az USA?

Meglepő dolgokat fedeztek fel a nemzetvédelmi minisztérium vízummentességi programjának felületén.

Nagyon úgy tűnik, hogy azok sem juthatnak be egyszerűen az Egyesült Államokba, akik a vízummentességi program keretén belül érkeznek. A The Guardian ugyanis arról ír, hogy a nemzetvédelmi minisztérium (Department of Homeland Security azaz DHS) a beutazók közösségi média profiljai után érdeklődik, egészen pontosan a fiókok azonosító adatait szeretnék elkérni a felhasználóktól. Fontos tudni, hogy gyakorlatilag bármire kíváncsiak, azaz a Facebook mellett az Instagram, a LinkedIn és a Snapchat profilunkba is szívesen belenéznének.

Mindezt a vízummentességi program online felületén kérik (ezt Electronic System for Travel Authorization-nek, röviden ESTA-nak nevezik), igaz a lehetőség egyelőre opcionális. Ettől függetlenül alaposan kicsapta a biztosítékot több jogvédő szervezetnél is, hiszen semmi sem garantálja, hogy idővel nem lesz kötelező ez a pont. Sőt, az sem elhanyagolható, hogy amennyiben valaki nem tölti ki az adott pontot, úgy azonnal gyanússá válik, hiszen biztosan titkol valamit!

usa

Különösképp az ad aggodalomra okot, hogy hamarosan hivatalba lép Donald Trump, a megválasztott elnök pedig kampánya során többször is hangsúlyozta, hogy jelentősen szigorítaná, hogy kik léphetnek be az Egyesült Államokba, így akár azt is megteheti, hogy idővel mindenkitől kötelezően elkérik majd a közösségimédia-azonosítókat.

Az adatkéréssel kapcsolatban az American Civil Liberties Union és a Electronic Frontier Foundation is figyelmeztet, hogy a lépést a lehető leghamarabb töröljék el, hiszen szinte kizárt, hogy egy potenciális terrorista megadná így a saját adatait, egy átlagos érkező esetén pedig szinte semmilyen, érdemleges információt nem deríthetnek ki.

Érdekesség, hogy akár magyarok is érintettek lehetnek az ügyben, hiszen az ESTA programot hazánkból is elérhetik az Egyesült Államokba vágyók. Aki ugyanis 90 napra, vagy annál rövidebb időre látogatna ki az országba, az Magyarországról is igénybe veheti a programot, feltéve, ha nem bánja, hogy esetleg belenéznek a Facebook profiljába!

 

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd