Connect with us

A magyarok Facebook adatai után is érdeklődik az USA?

headtousa

Dotkom

A magyarok Facebook adatai után is érdeklődik az USA?

A magyarok Facebook adatai után is érdeklődik az USA?

Meglepő dolgokat fedeztek fel a nemzetvédelmi minisztérium vízummentességi programjának felületén.

Nagyon úgy tűnik, hogy azok sem juthatnak be egyszerűen az Egyesült Államokba, akik a vízummentességi program keretén belül érkeznek. A The Guardian ugyanis arról ír, hogy a nemzetvédelmi minisztérium (Department of Homeland Security azaz DHS) a beutazók közösségi média profiljai után érdeklődik, egészen pontosan a fiókok azonosító adatait szeretnék elkérni a felhasználóktól. Fontos tudni, hogy gyakorlatilag bármire kíváncsiak, azaz a Facebook mellett az Instagram, a LinkedIn és a Snapchat profilunkba is szívesen belenéznének.

Mindezt a vízummentességi program online felületén kérik (ezt Electronic System for Travel Authorization-nek, röviden ESTA-nak nevezik), igaz a lehetőség egyelőre opcionális. Ettől függetlenül alaposan kicsapta a biztosítékot több jogvédő szervezetnél is, hiszen semmi sem garantálja, hogy idővel nem lesz kötelező ez a pont. Sőt, az sem elhanyagolható, hogy amennyiben valaki nem tölti ki az adott pontot, úgy azonnal gyanússá válik, hiszen biztosan titkol valamit!

usa

Különösképp az ad aggodalomra okot, hogy hamarosan hivatalba lép Donald Trump, a megválasztott elnök pedig kampánya során többször is hangsúlyozta, hogy jelentősen szigorítaná, hogy kik léphetnek be az Egyesült Államokba, így akár azt is megteheti, hogy idővel mindenkitől kötelezően elkérik majd a közösségimédia-azonosítókat.

Az adatkéréssel kapcsolatban az American Civil Liberties Union és a Electronic Frontier Foundation is figyelmeztet, hogy a lépést a lehető leghamarabb töröljék el, hiszen szinte kizárt, hogy egy potenciális terrorista megadná így a saját adatait, egy átlagos érkező esetén pedig szinte semmilyen, érdemleges információt nem deríthetnek ki.

Érdekesség, hogy akár magyarok is érintettek lehetnek az ügyben, hiszen az ESTA programot hazánkból is elérhetik az Egyesült Államokba vágyók. Aki ugyanis 90 napra, vagy annál rövidebb időre látogatna ki az országba, az Magyarországról is igénybe veheti a programot, feltéve, ha nem bánja, hogy esetleg belenéznek a Facebook profiljába!

 

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő