Connect with us

Nem akárhogyan bénítják meg oldalak százait a hackerek

attack

Dotkom

Nem akárhogyan bénítják meg oldalak százait a hackerek

A Kaspersky Lab jelenti: titkosított DDoS támadás érkezik WordPress-en keresztül.

A Kaspersky Lab idei harmadik negyedéves DDoS jelentése szerint növekedett a titkosított támadások száma. Az ilyen támadások nagyon hatékonyak tudnak lenni, mivel nehezen beazonosíthatóak az oldalakat érő folyamatos kérések között. Legutóbb a WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszeren keresztül titkosítással észleltek támadást, amely az oldal sebezhetőségét használta ki.

A WordPress 2014 óta érzékel trackback jellegű támadásokat, amikor a támadók azt a funkciót használják ki, hogy az oldalak kereszthivatkozásokat hozhatnak létre az egyes bejegyzések között. Ilyenkor az áldozat erőforrásait megtámadják egy külső, sebezhető szerveren keresztül.  Ezek a támadások különösen a tartalomkezelő oldalak ellen irányulnak. Ezt a funkciót úgy tervezték, hogy automatikusan értesítést küld a szerzők bármely tevékenységéről, többek között aktuális bejegyzéseikről. A bűnöző küld egy speciálisan létrehozott HTTP kérést ezekre a webhelyekre és egy hamis visszatérési címet ad meg, az áldozatét, aki fogadja az érkező kéréseket.

ddos-attack

Ez azt jelenti, hogy ilyen módszerrel viszonylag olcsón és egyszerűen lehet egy HTTP GET „elárasztó” botnet nélküli erős támadást szervezni. A HTTP egy kérés-válasz alapú protokoll kliensek és szerverek között. A kommunikációt mindig a kliens kezdeményez. A User Agent jellemzően, de nem feltétlenül webböngésző. Ennek ellenére a felerősített HTTP GET kérésnek van egy speciális tulajdonsága, ami lehetővé teszi a rosszindulatú parancsosorok eredményes azonosítását és blokkolását a teljes adatforgalmon.

A legutóbbi támadás, amelyet a kibertanácsadó cég szakértői azonosítottak hasonló módszert használt, mégis különbözött a “klasszikus” WordPress pingback támadásoktól abban, hogy HTTPS helyett HTTP-n zajlott. Kiderült, hogy a támadás célpontja a Kaspersky Lab egyik ügyfele.

“A titkosítás használata megnehezíti a támadás érzékelését és blokkolását, mivel megköveteli a forgalom dekódolásához, hogy elemezni lehessen az adott kérés “tiszta” avagy “spam”jellegét.” – magyarázza Kirill Ilganaev, a Kaspersky Lab DDoS Védelem részlegének vezetője. “Ugyanakkor, egy ilyen támadás nagyobb terhelést okoz a támadott erőforrás hardverén, mint egy hagyományos, mert a titkosított kapcsolat létrehozásához “bonyolult”matematika használatára van szükség. Másik nehézsége abban rejlik, hogy a modern titkosítási mechanizmusok nem teszik lehetővé harmadik fél hozzáférését a forgalom tartalmához. A titkosított DDoS támadások növekvő népszerűsége miatt a biztonsági megoldásokat felül kell vizsgálni szűrőalgoritmusok segítségével a fogyasztók védelmének érdekében.”

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom