Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriási botrány: 700 millió felhasználót hallgatott le a kínai kormány?

Dotkom

Óriási botrány: 700 millió felhasználót hallgatott le a kínai kormány?

Óriási botrány: 700 millió felhasználót hallgatott le a kínai kormány?

Olyan kódot találtak, amely titokban androidos eszközökről küldött adatokat Kínába.

Újabb elképesztő adatlopásra derült fény, ezúttal 700 millió eszköz érintett. A Kryptowire nevű vállalat szakértői ugyanis felfedezték, hogy azok a készülékek, amelyek a kínai Shanghai Adups Technology Company által írt kódot futtatják, 72 óránként adatokat küldenek egy kínai szervere, méghozzá nem is akármilyeneket. Többek között továbbítják a felhasználó üzenetváltásait, a híváslistát, a megnyitott weboldalakat és a lokalizációs információkat is.

Erről nem meglepő módon nem minden esetben szóltak a felhasználónak, így sokaknak esélyük sem volt letiltani ezt a háttérben működő folyamatot. Különösen nagy probléma ez annak fényében, hogy a Shanghai Adups Technology Company többek között a ZTE-nek és a Huawei-nek is szállít kódokat, azaz a legnagyobb kínai vállalatok is érintettek lehetnek. Nekik az lehet a kibúvó, hogy az első bekapcsoláskor ezek a termékek engedélyt kérnek bizonyos adatok továbbküldésére, azaz elvileg, ha a felhasználó engedélyt adott a továbbításra, akkor nem lehet őket támadni.

Android_Malw

Persze más kérdés, hogy a szakértők szerint akár a kínai kormányzat is állhat az ügy hátterében, a külföldi állampolgárok megfigyelése pedig minden esetben illegális. Ennek kiderítésére a szakértők már bemutatták a megfigyelésről szóló anyagot az amerikai kormányzatnak is, így komoly szankciókra számíthatnak az ügyben említett cégek.

Az biztos, hogy az  amerikai székhelyű Blu mindenképpen rosszul járhat a botránnyal, mivel a vállalat termékei egyetlen alkalommal sem kérdeztek rá az adatok továbbításának jóváhagyására, így még akkor is illegális volt az ügy, ha csak reklám célból gyűjtötték az adatokat. A Blu közleményben már jelezte, hogy megtették a szükséges lépéseket, így már nemcsak, hogy nem gyűjtenek adatokat a telefonjaik, de az eddig megszerzett információkat is törölték. Azt viszont nem tudni, hogy a ZTE-n, a Blu-n és a Huawei-en kívül mely gyártók termékein fut még a speciális kód, ezt valószínűleg a közeljövőben derítik majd ki a szakértők.

Frissítés: A Huawei reagált a cikkünkre, a közleményük alább olvasható:

„A Huawei Technologies nagyon komolyan veszi felhasználói és ügyfelei személyes adatainak védelmét, és elkötelezetten dolgozik azon, hogy azok minél nagyobb biztonságban legyenek. A cikkben említett cég nem szerepel a Huawei jóváhagyott beszállítóinak listáján, és társaságunk semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll vele.”

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés