Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezért fontos, hogy megnézd, mire kattintasz!

Dotkom

Ezért fontos, hogy megnézd, mire kattintasz!

A titkosított zsarolóvírussal megtámadott felhasználók száma folyamatosan nőtt idén.

A Kaspersky Lab negyedéves „IT csapdák evolúciója” jelentése szerint több mint kétszeresére (2,6x) nőtt azon internet használók száma, akik zsarolóvírusokkal találkoztak, az áldozatok száma elérte összesen a közel 822 ezret. A megtámadott emberek száma további folyamatos növekedést mutat.

A titkosított zsarolóprogram használata – olyan rosszindulatú vírus, amely titkosítja a sértett adatait és váltságdíjat követel a fájlok dekódolásáért – még mindig az egyik legelterjedtebb kiberbűnözői tevékenység. Ez viszonylag alacsony fejlesztési költségekkel jár, ugyanakkor potenciálisan magas jövedelemmel kecsegtet, amennyiben sikeres a fertőzés.

hackers-hacking-hacks

Az áldozatok számának növelése mellett, a bűnözők új földrajzi lehetőségeket is felfedeznek. 2016 első 3 negyedévében a legmagasabb számú megtámadott felhasználók az alábbi országokban voltak jelen: Japánban, Horvátországban, Dél-Koreában, Tunéziában és Bulgáriában. Az előző negyedévhez képest, az első helyét ugyan megtartotta Japán, de a sorban következő országok változtak: Olaszország, Dzsibuti (Szomáliával határos kelet-afrikai ország),  és Luxemburg követi a japánokat.

Az áldozatul esett felhasználók számának növekedése a Trojan-Downloader.JS.Cryptoload malware letöltésének köszönhető – ez egy JavaScript programozási nyelven megírt letöltő-család, amely képes letölteni különböző zsarolóprogram csomagokat. A legelterjedtebbek ezek közül a harmadik negyedévben a CTB-Locker (a megtámadott felhasználók 28,34% -a), a Locky (9,6%) és a CryptXXX (8,95%) volt.

“A Crypto zsarolóprogramok továbbra is az egyik legveszélyesebb fenyegetést jelentik, mind a magánfelhasználók, mind a vállalkozások számára. Az áldozatok számának legutóbbi megugrását a zsarolóprogramok drasztikus mértékű módosításai okozták: az előző negyedévben 32.000 mutáció figyelhető meg, ez 3,5-szer több, mint a második negyedévben. Feltételezésünk szerint a biztonsági cégek manapság sokat fektetnek olyan erőforrásokba, amelyek képesek gyorsan felismerni az új kártékony program mintákat, emiatt a bűnözők egyre több új módosítást alkalmaznak a malware programokon, hogy elkerüljék a leleplezést.”- mondta Fedor Sinitsyn, a Kaspersky Lab zsarolóprogramok szakértője.

keyvirus

További kulcsmegállapítások az “IT csapdák evolúciója a harmadik negyedévben”  című jelentésnek az alábbiak:

  • Az KSN adatai alapján a harmadik negyedévben a Kaspersky Lab összesen 171.802.109 online forrásból származó rosszindulatú támadást észlelt az egész világon. Ez valamivel kevesebb, mint az előző negyedévben, amikor 171.895.830 támadást blokkoltak.
  • Ezek közül 45.169.524 volt rosszindulatú URL oldal, amely 12.657.673 rosszindulatú programot tárolt (szkriptek, parancssorok, futtatható fájlok stb.)
  • A banki malware-rel támadott felhasználók száma 5,8%-kal nőtt, és átlépte az 1 milliót.
  • A böngészők és az Android operációs rendszere továbbra is a leggyakrabban támadott szoftver. A Kaspersky Lab által észlelt exploit-ok (rosszindulatú parancssorok, amelyek egy szoftver és/vagy hardver biztonsági réseit használja ki) 45 százaléka böngészőket célzott, és 19%-a az Android mobileszközök rendszerét gyengítette.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés