Connect with us

technokrata

Óriási összeolvadás zajlik a lízingpiacon

Shaking-Hands

Dotkom

Óriási összeolvadás zajlik a lízingpiacon

Rentasystem márkanév alatt egyesül három sikeres hazai tulajdonú lízingcég.

Ennek eredményeképp létrejön Magyarország vezető integrált lízingcége a kkv-k piacán, amely hardverek, szoftverek, biztonságtechnikai és irodatechnikai rendszerek, gépjárművek, illetve gépek, orvosi- és energetikai berendezések finanszírozásával támogatja a kis- és középvállalatok növekedését. A cég új, egyedi termékeket is kidolgozott.

A jelenleg bruttó 2,5 milliárd forint értékű eszközállománnyal rendelkező szervezet mostantól Rentasystem márkanév alatt végzi a tevékenységét, összesen 150 ügyféllel.  A márkanév ezentúl három cég tevékenységét fogja össze. A Rentaserver Kft.  az IT területén működött immáron négy éve, a Rentenergie Kft. termelőeszközök, mezőgazdasági és orvosi berendezések és megújuló energia rendszerek finanszírozásával foglalkozott, az A4s.hu Kft. pedig autók operatív lízingjét végezte.

A Rentasystem így 2016 októberétől a hazai piacon szinte egyedülálló módon komplex finanszírozást biztosít a kkv-k számára a vállalati működés szinte minden lehetséges területén. Ezzel piaci rést is betölt, mivel jelenleg nincs olyan lízingcég Magyarországon, amely ezekre a termékekre vonatkozóan nem csak egy üzleti profil mentén működik, hanem egyszerre kínál teljeskörű, nem banki finanszírozási megoldásokat KKV-k számára.

hand_shake-2

Terjed a tartósbérlet, visszaszorulóban a készpénz

A Rentaserver három éve végez kutatást, amelyik többek között a tartós bérlet és saját készpénzállománnyal megvalósított beruházás-finanszírozás egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. „Míg világviszonylatban már kb. 10 éve érezhető a látványos növekedés, addig hazánkban csak az utóbbi 2-3 évben” – mondja Székely Balázs, a Rentasystem vezetője, aki több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik IT szolgáltatások és beruházási projektek területén. A „Rentaserver IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja, azt mutatta, hogy a 2014-es tényleges arányszám 0,028 volt, a 2015-ös tényleges arányszám 0,081 lett, a 2016-os irányérték pedig 0,209, vagyis látható a tartós bérlet további térhódítása a saját készpénzállománnyal szemben.

A Rentasystem új színt is hoz a piacra. A vezető autófinanszírozó cégeknél általában nem tapasztalható extra szolgáltatásként komplex kényelmi-, útnyilvántartó- és vagyonvédelmi applikáció könnyíti meg az ügyfelek adminisztrációját. A cég szoftver finanszírozási szolgáltatása is egyedülálló, illetve energetikai berendezések és napelemes rendszerek finanszírozásával is foglalkozik. Így olyan komolyabb fejlesztések is elérhetőek a kkv-k számára, amelyeket amúgy biztosan nem tudtak volna megfinanszírozni.

A bérlet és a tartósbérlet a Ptk. szerint nem pénzügyi tevékenységnek minősülő szolgáltatások. Egy eszköz (gép, berendezés, gépjármű) beszerzés esetén gyakran előnyösebb lehet egy bérleti konstrukció az egyösszegű vásárláshoz vagy a beruházási hitelhez képest. A finanszírozott összeg fedezetéül legtöbb esetben elegendő maga a bérelt eszköz, csak néhány esetben szükséges további fedezetet (pl. ingatlant) bevonni. A tartós bérlet olyan külső finanszírozás, amely a vállalkozás hitelkeretét (a bank által maximálisan adható hitelösszeget) nem terheli, a banki hitelnyújtást nem akadályozza vagy csökkenti, és költségként elszámolható, ÁFA-tartalma visszaigényelhető.  A banki finanszírozási formákhoz képest lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a kérelmek elbírálása is, az első megkereséstől a szerződésig általában egy hét telik el.  A kamatszint sem magas, ügylettől függően már 6%-os kamattal is elérhető a tartósbérleti finanszírozási forma.

Székely Balázs a következő öt évben a kezelt eszközállomány megötszörözését sem tartja kizártnak. Optimizmusát az új szervezetből adódó szinergiákra, erősebb, edukációra is építő marketing tevékenységre és a piac növekedésére, a vállalkozások korszerűbb finanszírozási szemléletének kialakulására alapozza.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp