Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt az új macOS: ezért érdemes frissíteni!

Dotkom

Itt az új macOS: ezért érdemes frissíteni!

Tegnap este végre hivatalosan is elérhetővé vált az Apple legújabb asztali rendszere, az OSX névvel szakító macOS Sierra. Az Apple júniusban igen büszkén mutatta be az iOS, watchOS és tvOS trió mellé felsorakozó rendszert, lássuk hát, miért éri meg váltani:

sierrafajlmac

1. Tárhely optimalizálás

Az új rendszernél az Apple gondolt azokra a felhasználókra is, akik 128 GB-ot háttértárral vásároltak Mac-et. A Sierrába ugyanis beépítettek egy tárhely optimalizálás névre keresztelt funkciót, amelynek lényege, hogy a rendszer folyamatosan figyeli, hogy mely fájlokat használunk ritkán és megfelelő (azaz nem az alap, 5 GB-os) iCloud csomag esetén feltölti azokat a felhőbe, majd törli őket az SSD-ről. A trükk abban van, hogy látszólag minden ott marad, ahol volt, azaz az elérési út nem változik, pusztán annyi történik, hogy a rég megnyitott dokumentumokat előbb letölti a rendszer. Sőt, arra is figyel a macOS Sierra, hogy a duplikált fájlok ne foglalják a helyet, így amennyiben több példány is létezik a háttértáron egy adott dokumentumból, úgy jelzi, hogy törölhesd azt.

2 Univerzális vágólap

Amennyiben az iPhone-od/iPad-ed iOS 10-et futtat, úgy mostantól egy egységes, univerzális vágólappal dolgozhatsz. Ez azt jelenti, hogy elég kimásolni egy hivatkozást, fotót vagy épp szöveget az iPhone-odon és azt azonnal beillesztheted a Mac-en írt anyagodba.

iclouddrive

3. Bárhonnan elérheted az asztalon lévő fájljaidat

Az iCloud Drive segítségével akár iPhone-ról, akár iPad-ről bárhonnan hozzáférhetsz az asztalodon lévő mappákhoz és fájlokhoz. Sőt, ezeket nemcsak nézni, de módosítani is lehet, így hazaérve már pontosan az a dokumentum néz veled farkasszemet, amit a tableteden összehoztál.

4. Chatelj a barátaiddal

Ha nem is olyan mértékben, mint az iOS-es társa, de a macOS-re szánt iMessage is változásokon esett át. Immár lehetőségünk van nagy méretű emojik küldésére, olyanokra amelyek aztán jóval inkább elfoglalják a fogadó fél képernyőjét. További újdonság, hogy már a chatablakban elindíthatunk egy videót, vagy belehallgathatunk a zenébe, így nem kell elhagyni azt.

macossierratabs

5. Minden a fülekről szól

Az biztos, hogy új lapokból nem lesz hiány a macOS Sierrában, hiszen szinte az összes, az Apple által fejlesztett alkalmazásban megjelennek a lapok, legyen szó akár a Térképekről vagy épp a Pages-ről, a Safariról nem is beszélve.

6. Nézd tovább a videóid

Legyen szó akár egy Safariban megnyitott, vagy egy iTunes-ban nézett videóról, mostantól “kiemelheted” a felvételt az alkalmazásból és a képernyő sarkába teheted. Így akkor is nézheted a kedvenc filmed, ha épp egy dokumentumot kell átszerkesztened a Word-ben.

macbookapplewatch

7. Egy pillanat alatt beléphetsz

Amennyiben van Apple Watch-od, úgy örülni fogsz annak, hogy immár automatikus feloldással léphetsz be a számítógépedbe. Ez azt jelenti, hogyha rajtad van a karórád, úgy a Watch-ot érzékelve a rendszer nem kér jelszót, így azonnal bent találod magad. Mindeközben pedig az adataid is védve vannak, hiszen ismeretlen emberek továbbra sem juthatnak be ily módon.

8. Beszélhetsz is a Mac-hez

A WWDC egyik legtöbbet taglalt részlete Siri megérkezése volt, mostantól ugyanis már a Mac-en is elérhető az asszisztens. Üröm az örömben, hogy magyarul ezúttal sem tud, így csak akkor használható, ha például angolul beszélünk hozzá. Ilyenkor viszont képes az elmondottak alapján keresni a dokumentumaink között, el tudja indítani a zenéinket, ellenőrizni egy szöveg helyesírását vagy épp elárulni, hogy esik-e a közeljövőben az eső.

Jó hír, hogy a macOS Sierra ingyenesen letölthető! A kompatibilis készülékek listájáért olvasd el a korábbi cikkünket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés