Connect with us

technokrata

Ezért éri meg informatikát tanulni

Dotkom

Ezért éri meg informatikát tanulni

Hatalmas a munkaerő hiány, rengeteg szakemberre van szükség.

Óriási a munkaerőhiány az informatikus szakmákban: sok ezer betöltetlen, jól fizető állás várja a megfelelő jelentkezőket, mégis nehezen találnak a cégek alkalmas jelölteket. Aki jól megfizetett, keresett szakmát szeretne, annak érdemes beruházni egy magas színvonalú informatikai képzésre. A jól megválasztott tanfolyamok nemcsak biztos tudást, hanem hosszú távon is megtérülő befektetést és biztos jövedelmet jelentenek – és erre már a középiskolások és a pályakezdők is rájöttek.

szamitogepes oktatasjpg

Mindenhonnan azt halljuk, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány Magyarországon. A legnagyobb bajban  – a vendéglátóipar mellett – az informatikai szektor van. Az okok között említik a munkavállalási célú elvándorlást, a társadalom elöregedését – kisebb a munkaerőpiacra lépő generáció tagjainak létszáma -, valamint az oktatási rendszer problémáit. A felsőoktatás nem tud lépést tartani az informatikai szakemberigénnyel, a hallgatók 50-60 százaléka lemorzsolódik a képzés során. Informatikusokra ráadásul nemcsak Magyarországon van égető szükség – bizonyos vélemények szerint 800 ezer IT-s szakember hiányzik Európából. Az emberi erőforrásokkal foglalkozó szervezetek előrejelzései szerint a jövő munkaerőpiacának sztárjai egyértelműen az informatikusok lesznek. A technológiai fejlődés és a digitális marketing ugyanis gyakorlatilag újraírja a cégek munkaerőigényét, és nagy szükség lesz olyan szakemberekre, akik biztonságosan tárolják és  feldolgozzák az adatgyűjtő eszközök által megszerzett információkat.

 herczeg rudolf_IT-1

Egyre több fiatal tanul informatikát

A helyzettel a fiatalabb generáció is tisztában van, és van, aki már az általános iskola elvégzése után tudatosan készül a jövőjére. Herczeg Rudolf, a Ruander Oktatóközpont vezetője arról számolt be, hogy egyre több fiatal érdeklődik a képzések iránt. Ők rengeteg hasznos tanfolyam közül választhatnak: a webszerkesztő, webfejlesztő, java programozó és rendszergazda képzések mellett többek között multi-platform mobil-alkalmazás, reszponzív weboldal és adatbázis-kezelő kurzusok is elérhetők. „Az egyik legnépszerűbb tanfolyam a Java programozás. A tanfolyam anyagát képezi a Java nyelv alapjai-t jelentő JAVA SE, az internetes alkalmazások alapjául szolgáló JAVA EE, de az Android operációs rendszereken futó alkalmazások programozását is meg lehet tanulni itt.  Szintén nagyon sokan választják a Szoftverfejlesztő képzést, aminek elvégzése után a hallgatók képesek lesznek alkalmazások megtervezésére, fejlesztésére, a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiák kiválasztására, a felhasználói követelmények elemzésére. A szoftverfejlesztő feladatához tartozik a működéshez szükséges környezet kialakítása, az alkalmazások telepítése és beüzemelése, tesztelése is”- árulta el Herczeg Rudolf.  Persze senki nem állítja azt, hogy ez egy könnyű szakma, és a tanulás véget ér, amikor a hallgatók leteszik a vizsgáikat. Aki tényleg keresett és felkészült szakemberré akar válni, annak sok időt és energiát kell az önképzésre áldoznia. Mindez nem lehetséges a megfelelő alapok nélkül, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen intézményben tanuljuk meg ezeket!

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom