Connect with us

Soha ennyire drága nem volt az egyetemi élet

learn

Dotkom

Soha ennyire drága nem volt az egyetemi élet

38%-kal drágább ma az egyetemi élet, mint öt éve.

Több millió forint az egy évre számított összköltsége azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik most szeptemberben kezdik meg tanulmányaikat, ha számításba vesszük a tandíjat, a lakhatást és az összes egyéb kiadást. Ez az összeg az infláció mértékének többszörösével is gyarapodott évente a tandíjak és az albérletárak ugrásszerű növekedésének köszönhetően. A CIG Pannónia Életbiztosító adatai alapján az elmúlt öt évben átlagosan 38 százalékkal növekedtek egy felsőoktatási tanulmányait most kezdő hallgató kiadásai az öt évvel ezelőtti állapothoz képest.

A diploma megszerzése jelentős költségekkel jár még az államilag támogatott felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók számára is. A megélhetéssel járó kiadások növekedése a felsőoktatásban tanulókat hatványozottan érinti, hiszen az elmúlt öt évben nem csak a tandíjak, de az ingatlanpiaci árak is az egekbe szöktek.

A CIG Pannónia Életbiztosító által készített vizsgálat alanyát egy olyan, a felsőoktatásba frissen felvételt nyert diák éves költségei képezték, aki költségtérítéses formában, a szülővárosától távol, egy budapesti egyetemen kezdi tanulmányait 2016-ban. Az összehasonlítás alapját egy megegyező paraméterekkel rendelkező hallgató éves összes kiadása jelentette 2011-ben.

A vizsgált hallgató egyik elsőszámú költsége maga a tandíj, amely az elmúlt 5 évben folyamatosan emelkedett Magyarországon. 2011-ben az egyetemek, főiskolák átlagosan 200 000 forintot kértek félévenként az oktatásért. Mára ez az összeg közel 300 000 forint, de van, ahol akár 400 000 forintra rúghat az önköltség a felvi.hu adatai szerint.

egyetem1

Ha a hallgató szülővárosától eltérő helyre nyert felvételt, akkor a költségek megsokszorozódnak. A budapesti albérletárak az elmúlt két évben ugrásszerű növekedésnek indultak. A legfrissebb adatok szerint ma az átlagos négyzetméter ár a fővárosban 2 792 forint, ami közel két és félszerese a 2011-es albérletáraknak. A vizsgált hallgató egy 35 négyzetméteres lakást bérel magának.

Ha egy diák naponta 2 500 forintot szán élelmiszerekre, hetente 12 000 forintot fordít kultúrára, sportra, szórakozásra, havonta 11 000 forintért vásárol magának ruhákat, akkor az említett kiadásai 2011-hez képest 8,4 százalékkal nőttek.

Az elemzés alapján minden kiadást összesítve 2016-ban 38 százalékkal több egy első éves egyetemista teljes éves költése, mint öt évvel korábban.

Egy 2016 év elején végzett nemzetközi felmérés alapján a magyarországi szülők számára jelenti a legnagyobb nehézséget gyermekük felsőoktatási tanulmányainak finanszírozása. A szülő jövedelmének 92 százalékát elviszi az egyetemi tandíj, ezzel az adattal Magyarország végzett az Expert Market piackutató listájának első helyén.

„Az egyetemi tanulmányok sok család számára jelentenek komoly anyagi megterhelést, ami számos esetben gátat is szabhat az ilyen irányú fejlődésnek. Azonban egy időben elkezdett, tudatos, kifejezetten az egyetemi évekre szánt előtakarékossággal mindenki számára nyitva áll a továbbtanulás lehetősége. A CIG Pannónia kifejezetten az egyetemre való felkészülést segítő termékét, a Mentort kifejezetten úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legnagyobb segítséget jelentse, amikor gyermekünk felvételt nyert valamelyik egyetemre vagy főiskolára” – hangsúlyozta Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója.

A Mentor Életbiztosítás megtakarítás és biztosítás is egyben. Segítségével megoldható, hogy az egyetemi tanulmányok ne jelentsenek hirtelen megterhelést a családi kasszára, és bebiztosítható a továbbtanulás abban az esetben is, ha a szülők valamilyen tragédia folytán többé már nem tudnának anyagi támogatást nyújtani. Mivel az alapszakos hallgatók több mint 50 százaléka még kizárólag a családtól kapott pénzből gazdálkodik, a felsőoktatási tanulmányok költségei viszont évről évre növekednek, így az egyetemre, főiskolára való anyagi felkészülést érdemes már akár évekkel korábban elkezdeni, hiszen csak így tudhatjuk biztonságban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom