Connect with us

Ha akarsz drónnal versenyző sólymot látni, ide menj el!

solyom

Dotkom

Ha akarsz drónnal versenyző sólymot látni, ide menj el!

Sólyom a drón ellen a tizenharmadik Okostelefon Akadémián.

A rendezvény főszponzoraként a szeptember 10-i Drónverseny és Robotika Show-n rendezte meg a Telenor az őszi Okostelefon Akadémiáját. Az itt elhangzott előadásokból kiderült, hogy bár lenyűgöző a drónok fejlődése, egy sólyom képességei ma még sok területen felülmúlják a drónokét.

Az egész napos Drónverseny és Robotika Show részeként a trükkös kanyarokkal és világító ledekkel felszerelt drónversenypálya tőszomszédságában rendezték meg a 13-adik Okostelefon Akadémiát szeptember 10-én, a Hungexpo G pavilonjában. A versenyen a gyorsasági futamok mellett ügyességi feladatokban mérkőztek meg a pilóták. Mivel a csarnoknyi méretű akadálypályát szabad szemmel be sem látnák, a drónokat olyan speciális videoszemüvegben lehet vezetni, amely a drónra szerelt kamera élőképét vetíti a pilóták szeme elé.

midronexiaomi

Egy a ragadozómadár ma még lenyomna egy drónt

 Bérces János, a Magyar Nemzeti Ragadozómadár-védő és Solymász Egyesület (MNRSE) elnöke a Telenor felkérésére a drónok és a sólymok összehasonlításáról tartott előadást az eseményen. Bár a drónokat sokan korunk egyik legmodernebb járművének tekintik, a ragadozómadarak képességei sok tekintetben felülmúlják a gépekét – derült ki Bérces János előadásából.

Egy átlagos vándorsólyom ma még gyorsabban repül és hosszabb időt képes a levegőben tölteni egy olyan tipikus felhasználásra szánt drónnál, mint amilyen a népszerű a DJI Phantom 4 modell. Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy a ragadozómadár legtöbb képessége felülmúlja a drónét.

  vándorsólyom DJI Phantom 4
Tömeg 450-1200 g 1400 g
Síkrepülési sebesség 120-250 km/h 1,2 km/h
Emelkedési sebesség 2-50 m/s 6 m/s
Zuhanási sebesség 280-320 km/h n.a.
Max. repülési magasság 5000 m 6000m
Repülési idő egy töltéssel 90 perc (a zsákmány folyamatos üldözése) 28 perc (a gyári akkumulátorral)

Egy kerecsensólyom akár 12 órát is képes a levegőben tölteni vonulása során, míg a vándorsólyom akár másfél órán át tudja a kiszemelt állatot üldözni. A sólymok magasról, zuhanórepülésben ejtik el zsákmányukat, a vándorsólyom akár akár 320 kilométer/órás sebességgel is képes lesújtani áldozatára. Ezzel szemben a sasok és a héjafélék síkrepülő madarak, ők valamilyen kiemelkedésből leskelődve keresik zsákmányukat.

Ha szükséges, egy sólyom képes semlegesíteni egy drónt

Az ember idomított madarakat mintegy négyezer éve használ vadászatra. Nem meglepő, hogy egy ragadozómadár akár drónok észlelésére is elfogására is kiképezhető – Franciaországban és Hollandiában a gyakorlatban is használják ilyen célra a ragadozómadarakat. Bérces János előadásában elmagyarázta, hogy erre a feladatra fiatal madarat lehet idomítani, az állat minden élelmét egy drónra rögzítve kapja meg. Kezdetben a hússal felszerelt drón csak a földön áll, később a levegőben lebeg, végül pedig repül is.

A ragadozómadarak kifejezetten a mozgó zsákmányokat keresnek a térben, és mivel szemük harmincöt-negyvenszeres nagyításra képes, sokkal hamarabb képesek észrevenni egy embernél egy másik madarat vagy földön mozgó állatot. Ha tréningezésük során megszokták, hogy egy drón megjelenése élelmet jelent számukra, azonnal rárepülnek a területükre betévedő idegen drónra, és semlegesítik azt.  Bérces János szerint egy ilyen feladatra kiképzett, öt kilogramm tömegű rétisas akár egy huszonöt kilogrammos drónt is képes ártalmatlanná tenni. Ilyen esetben a madarak épségére is figyelnek: lábszárvédőt húznak a lábaikra, hogy a „zsákmány” elejtésekor a drón rotorjai ne okozhassanak sérülést.

solyom

Drónok segítenek a sólymok életének megértésben

Bérces János előadásából kiderült, hogy napjainkban a solymászok is széles körben használnak drónokat: a kisméretű légi járművek segítségével ugyanis jóval egyszerűbben, a fészkelő madarak megzavarása nélkül tudják megfigyelni az állatok életét.

Egyes arab országokban a ragadozómadarak edzésére és versenyeztetésére is használnak drónokat, illetve valódi madarakra hasonlító repülőmodelleket: mivel a gépi zsákmányok előzetesen beprogramozott utat járnak be a futamokon, minden ragadozómadár számára teljesen azonos feltételeket biztosítottak az elfogásukhoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom