Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb rendkívül veszélyes vírusra bukkantak

Dotkom

Újabb rendkívül veszélyes vírusra bukkantak

Az RAA zsarolóvírus új verziója vállalatok megtámadására született.

A Kaspersky Lab szakértői az RAA zsarolóvírus új verzióját fedezték fel. Az új trójai, amelyet teljes mértékben JScript programozási nyelven írtak, egy zip archívumot küld az áldozatnak, amiben egy rosszindulatú .js file van. A frissített verzió offline is tud titkosítani anélkül, hogy kapcsolatot létesítene a vezérszerverrel. A Kaspersky Lab szakértői úgy vélik, hogy ezzel a verzióval a csalók inkább vállalatokat fognak célba venni.

Az RAA zsarolóvírus 2016 júniusában tűnt fel, ez az első ismert zsarolóvírus, amit teljes mértékben JScript programozási nyelven írtak. Augusztusban a Kaspersky Lab szakértői egy új verziót találtak. Az előzőhöz hasonlóan a vírus email útján terjed, de most a rosszindulatú kód egy csatolt, jelszóval védett zip archívumba van rejtve. Ezt az újítást főleg azért vezették be a bűnözők, hogy becsapják a vírusirtó programokat, mivel így a védett archívum tartalma nehezebben hozzáférhető.

blockhackvirus

Az emailek vizsgálata során a Kaspersky Lab szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a csalók vállalatokat szándékoznak megtámadni: a rosszindulatú email egy megrendelés elmaradt kifizetésének adatait tartalmazza. Hogy még hihetőbb legyen az email, a csalók megemlítik, hogy biztonsági okokból, a csatolt file jelszóval (az archívum jelszava az email végén található) és aszimmetrikus titkosítással is védve van. Ez a kijelentés nevetségesen hangzik a hozzáértő felhasználók számára, de teljesen megbízhatónak tűnhet a becsapható áldozatoknak.

Az ezt követő fertőzési folyamat hasonlít a korábbi verzió azonos folyamataira. Az áldozat futtat egy .js file-t, amely elindítja a rosszindulatú folyamatot. Hogy elterelje az áldozat figyelmét, a trójai egy kamu szöveges dokumentumot jelenít meg, ami random karaktereket tartalmaz. Amíg az áldozat értelmezni próbálja a látottakat, a háttérban az RAA a gépen található file-okat titkosítja. Végül a zsarolóvírus egy váltságdíjat követelő üzenetet ment az asztalra és az összes titkosított file új .locked kiterjesztést kap.

Az előző verzióhoz képest a fő különbség az, hogy az RAA vírusnak nem kell az irányító szerverrel kommunikálni ahhoz, hogy titkosítsa a file-okat az áldozat számítógépen. Ahelyett, hogy mester kulcsot kér a vezérlő szervertől, a trójai maga generálja, titkosítja és menti el a kulcsot a fertőzött gépen. A kiberbűnözőknél van egy privát kulcs, ami dekódolja az egyedi titkosított kulcsot.Miután a váltságdíjat kifizették, a bűnözők megkérik a felhasználót, hogy küldje el a titkosított mester kulcsot, amit dekódolva küldenek vissza az áldozatnak egy dekódoló szoftverrel együtt. Ezt nyilvánvalóan azért gondolták ki így, hogy a vírus offline és online gépeket is titkosítani tudjon.

Sőt mi több az RAA zsarolóvírussal együtt az áldozat a Pony trójai vírust is megkapja. A Pony minden levelező programból képes jelszavakat lopni, amiket elküld a támadónak. A jelszavak segítségével a csalók a fertőzött felhasználók nevében terjeszthetik a vírust, így könnyebben meggyőzhető az áldozat, hogy az email valós. Az áldozat céges email címéről a vírus az összes üzleti partnert megfertőzheti. Azután a csalók kiválaszthatják és megtámadhatják a célszemélyeket.

keyvirus

“Úgy hisszük, hogy az RAA trójait azért fejlesztették ki, hogy vállalatokat célzó támadásokat hajtsanak végre. A zsarolóvírus és jelszólopó együttes használata veszélyes fegyver a kiberbűnözők kezében, mert fokozza a pénzhez jutás esélyét. Egyrészt a vállalat kifizeti a váltságdíjat, másrészt új áldozatokat lehet megtámadni a Pony trójai vírus által gyűjtött azonosítókat felhasználva. Továbbá az offline titkosítás növeli az RAA új verziójának hatékonyságát” – mondja Fedor Sinitsyn, a Kaspersky Lab senior vírus elemzője.

A fertőzés veszélyének csökkentése érdekében a vállalatok vezetői vegyék fontolóra a következő tanácsokat:

  • Használj erős biztonsági technológiákat és vírusirtókat.
  • Tanítsd meg alkalmazottaidnak a hozzáértő számítógép-használatot.
  • Rendszeresen frissítsd a szoftvereket a céges gépeken.
  • Végezz biztonsági ellenőrzéseket.
  • Nézd meg a file-ok kiterjesztéseit, mielőtt megnyitnád őket. A következő kiterjesztések lehetnek veszélyesek: .exe, .hta, .wsf, .js.
  • Használd a józan eszed és az ismeretlen feladók emailjeit kezeld fenntartással.

A 2016 Corporate IT Security Risks Survey kutatás szerint a magyarországi vállalatok 23,5%-a vált zsarolóvírus támadás áldozatává az elmúlt évben. A zsarolóvírus fertőzés veszélyének hatékonyabb csökkentése érdekében a Kaspersky Lab közzétette ingyenes Anti-Ransomware Tool for Business programját.

Jelenleg az RAA zsarolóvírus oroszul tudó felhasználók körében terjed, mivel a váltságdíjat követelő üzenet oroszul van.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés