Connect with us

Nagy bajba kerülhetnek a honlapok üzemeltetői?

Woman_using_computer

Dotkom

Nagy bajba kerülhetnek a honlapok üzemeltetői?

Komolyan rászállhat az EU bírósága az engedély nélküli hivatkozásokat tartalmazó oldalakra.

Elképzelhető, hogy a jövőben egyre kevesebb hivatkozással találkozhatunk majd a különböző weboldalakon, hiszen az Európai Unió bírósága szerint már egy puszta linkeléssel is megsérthető a szerzői jog. Mindez a holland Sanoma kirendeltségnek köszönhető, ők ugyanis egy 2011-es Playboy szivárogtatás miatt beperelték a GeenStijl internetes oldalt.

Az ügy elsőként persze nem a bíróságon kezdődött, a Sanománál az csapta ki a biztosítékot, hogy a GenStijl a felszólításaik ellenére sem törölte a a magazin képernyőmentéseiről szóló hivatkozásokat, hanem épp ellenkezőleg, folyamatosan frissítették azokat.

using-a-laptop

A GenStijl szerint ugyanakkor ők nem szerzői jogot akartak sérteni, pusztán hírként tálalták a magazin legújabb számához mutató hivatkozást. A bíróság nem meglepő módon nem fogadta el ezt az érvelést, szerintük ugyanis az alkotóknak joguk van ahhoz, hogy meghatározzák ki és hol hivatkozik az ő tartalmaikra.

Ez persze teljes egészében érthető magyarázat, a gondot csak az jelentheti, hogy amennyiben a mostani döntés precedenst teremt, úgy később akár “ártalmatlan” hivatkozások miatt is komoly gondba kerülhetnek az oldalak üzemeltetői.

Forrás: PC WorldSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom