Connect with us

Veszélybe kerültek az androidos mobilok?

virus2

Dotkom

Veszélybe kerültek az androidos mobilok?

Gugi, a trójai bankvírus túljárt az új Android 6 operációs rendszer eszén.

A Kaspersky Lab szakértői a Gugi trójai bankvírus olyan módosított változatát fedezték fel, amely meg tudja kerülni az új Android 6 biztonsági rendszerét. A módosított trójai arra kényszeríti a felhasználókat, hogy engedélyezzék valódi applikációk felülírását, SMS üzenetek küldését és megtekintését valamint telefonhívások indítását. Pszichológiai manipuláció útján terjed és a kiberbűnözők egyre gyakrabban használják: az áprilistól augusztusig terjedő időszakban tízszeresére nőtt a Gugi áldozatainak száma.

A Gugi trójai vírus célja, hogy ellopja a felhasználók banki azonosítóit vagy hitelkártya adatait úgy, hogy felülírja a valódi bankapplikációt vagy a Google Play Store applikációt egy adathalászó applikációval. 2015-ben adták ki az Android operációs rendszer 6. verzióját, amely új biztonsági rendszerrel védekezett az ilyen támadásokkal szemben. Mostmár az applikációk engedélyt kell, hogy kérjenek a felhasználótól ahhoz, hogy más applikációkat felülírjanak és, hogy SMS üzenetet küldjenek vagy telefonhívást indítsanak.

virusandroid

A Kaspersky Lab vírusszakértői a Gugi trójai vírus olyan módosított változatát fedezték fel, amely sikeresen meg tudja kerülni az új biztonsági rendszert.

A módosított trójai pszichológiai manipuláció segítségével fertőzi meg a mobilkészülékeket általában egy spam SMS üzenettel, amely arra bátorítja a felhasználót, hogy kattintson egy rosszindulatú linkre. Miután a felhasználó akaratlanul telepítette a vírust, a trójai megszerzi a szükséges hozzáférési jogokat. Végül a vírus a következő kiírást jeleníti meg a felhasználó képernyőjén: “további hozzáférési jogok szükségesek a grafikákkal és ablakokkal való munkához”. Csak egy gomb van: “engedélyez”.

Amikor a felhasználók rákattintanak, a készülék megkérdezi, hogy engedélyezik-e az applikációk felülírását. Az engedélyezés után a trójai egy üzenettel blokkolja a készülék képernyőjét, ami “trójai készülék adminisztrátori” jogokat kér, majd aztán SMS üzenetek küldéséhez és megtekintéséhez valamint telefonhívások indításához kér engedélyt.

Ha a trójai nem kapja meg az összes szükséges engedélyt, teljesen blokkolja a fertőzött készüléket. Ha ez történik, a felhasználónak biztonságos üzemmódban kell újraindítani a készüléket és eltávolítani a trójait, habár ez nehezebb, ha a trójai már megszerezte a készülék adminisztrátori jogokat.

virus2

Ezektől a biztonsági kiskapuktól eltekintve a Gugi egy tipikus trójai bankvírus: pénzügyi adatokat, SMS üzeneteket és kontaktokat lop valamint az irányító szerver utasításai szerint SMS üzeneteket is küldhet. Eddig a támadások 93 %-a Oroszországban történt, de az áldozatok száma egyre nő. Augusztusban tízszer több áldozat volt, mint áprilisban.

A Kaspersky Lab a következő tanácsokat adja a Gugi trójai és más vírusokkal szemben:

  • Ne adj automatikusan a hozzáférési jogokat és engedélyeket, amikor egy applikáció ezt kéri – gondold végig, mit is kér pontosan, és miért kérheti ezt.
  • Telepíts vírusírtót az összes készülékedre és rendszeresen frissítsd az operációs rendszert.
  • Ne kattints olyan linkre, amit ismeretlen emberektől kapsz, vagy ami ismerőseid váratlan és szokatlan üzeneteiben szerepel.
  • Mindig legyél elővigyázatos böngészés közben: ha egy honlap csak egy kicsit is gyanúsnak tűnik, valószínűleg okkal az.

A Trojan-Banker.AndroidOS.Gugi víruscsalád 2015 decemberében jelent meg, a módosított Trojan-Banker.AndroidOS.Gugi.c változatot 2016 júniusában fedezték fel. A Kaspersky Lab termékei a Gugi trójai víruscsalád összes változatát észlelik.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat

Dotkom