Connect with us

Hirdetés

technokrata

Boldog születésnapot: ma 25 éves az internet!

Dotkom

Boldog születésnapot: ma 25 éves az internet!

1991-ben ezen a napon lett elérhető a World Wide Web a nagyközönség számára.

Immár 25 éve, 1991. augusztus 23-a óta érhető el a magánfelhasználók számára az internet, méghozzá Tim Berners-Lee-nek köszönhetően. A szakember ugyanis ezen a napon tette elérhetővé a CERN, azaz az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet kutatóin kívül mások számára is a World Wide Web-et.

Tim-Berners-Lee

Persze a világháló már korábban megszületett, ám elsőként pusztán azért hozta létre Lee, hogy felgyorsítsa a kutatóintézeten belüli információ áramlást. A célja az volt, hogy egy olyan hálózat szülessen meg, amely  a közös protokollok segítségével gyakorlatilag bárki hozzáférhető, legalábbis a CERN-en belül. Mindez 1989-ben készült el, ezzel egyidőben pedig létrehozott több, ma is használt szabványt, így például a HTTP-t és a HTML-t is neki köszönhetjük.

Ezután jött el a következő szakasz, hiszen 1990. decemberében megszületett az első honlap (ezt ide kattintva érheted el), ám ez csak augusztus 23-án lett széles körben is hozzáférhető. Érdekesség, hogy  a világhálóra való csatlakozás az elején még egyáltalán nem volt olcsó, a CERN csak 1993 után tette ingyenessé.

www

Ez már meghozta a várt eredményt, hiszen 1994. végére már több mint tízezer szerver csatlakozott a világhálóra és ezeken keresztül 10 millió felhasználó nézhetett be a világháló rejtelmeibe. Mostanra eljutottunk oda, hogy tavaly például nem kevesebb, mint 4,73 milliárd új weboldalt indexeltek be, ez a szám pedig évről évre tovább nő majd.

Tim Berners-Lee a web létrehozása után nem maradt sokáig a CERN-nél, később az MIT-nél folytatta munkáját, majd 1994-ben létrehozta a World Wide Web Consortium-ot (W3C) is.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés