Connect with us

Milyen számítógépet vegyünk a gyereknek?

Programing

Dotkom

Milyen számítógépet vegyünk a gyereknek?

Hamarosan kezdődik az iskola, nem árt felkészülni!

Szeptemberben több százezer fiatal kezdi meg általános- és középiskolai tanulmányait. Mivel a hazai, informatikai ágazatban jelenleg, nagyjából 20.000 állást lehetne azonnal betölteni, sok szülő fejében megfordulhat a gondolat, hogy gyermekét műszaki, informatikai pályára küldi. Ehhez nem árt, ha a fiatal mihamarabb kapcsolatba kerül a számítógépekkel, emellett ma már ötödik osztálytól a komputer is taneszköznek számít. Éppen ezért az iskolakezdésnél annak cseréjét, vételét is meg kell fontolni. A vásárlás ugyanakkor nem egyszerű, adunk néhány, jól használható, egyszerű tippet.

Portrait of lovely schoolgirl looking at computer monitor while

 

Laptop, vagy asztali gép

Felső tagozatban, de még a gimnázium elején is inkább asztali gépet érdemes venni, mégpedig azért, mivel könnyebb bővíteni (így egyszerűen csemeténk életkorára tudjuk szabni, elkerülve a fölösleges kiadásokat), olcsóbb, és biztonságosabb is (hiszen többek között például nem cipelik magukkal sehova, nem hagyják el, nem törik össze). Ráadásul a felügyelet is egyszerűbben megoldható. Az idősebb gimnazistáknak ugyanakkor laptopot ajánlanánk, hiszen ők már sokat tanulhatnak együtt kávézókban, gyorséttermekben is.

Mindenestől, vagy szakembertől?

Komolyabb összegű beruházásról lévén szó, alapszabályként műszaki boltokat érdemes választani, itt fogjuk ugyanis azt a minőségű szaktanácsadást megkapni, amire egy ilyen méretű beruházás előtt szükség van. Az elektronikai boltok is rendszeresen akcióznak, így, ha jókor megyünk vásárolni, kiváló árakat találunk, náluk ráadásul a szükséges kiegészítőkből is több minden beszerezhető ott helyben, így időt spórolunk magunknak.

pc

Technikai paraméterek

Ez az a terület, amikről könyveket lehetne írni, néhány ökölszabállyal azonban a komolyabb hibák elkerülhetőek. Az asztali gépek terén először a processzor, memória, tárhely hármast vizsgáljuk meg. Válasszunk legalább két-, de inkább négymagos processzort (javasolt Intel Core i3-tól indulni), legalább 4 Gigabyte RAM-ot, és minimum 500 Gigabyte-os HDD-t. Ezzel már a legtöbb feladathoz lesz elég erőforrása és helye a gyereknek. Ha ezen felül videóvágásra, képmanipulációra, játékra is szeretné a csemeténk használni a gépet, fontos lesz még a videokártya, a táp és a hűtés is, ez azonban már túlmutat a mezei vásárlók érdeklődési körén, inkább kérjünk szakértő segítséget. A Media Markt Okospontjain biztosan fogunk találni segítőkész kollégákat, akik akár a frissen vásárolt gépünket is beállítják, telepítik rá a szükséges szoftvereket, a boltból kilépve tehát üzemkész eszköz lesz a kezünkben.

  Processzor Memória Tárhely
Belépő szint (tanulásra, szövegszerkesztésre, internetezésre) Intel Core i3/ AMD Phenom II X4 processzorok 2 Gigabyte RAM 500 Gigabyte HDD
Közepes kategória (minimális játék, egyszerűbb videómanipulációk) Intel Core i5/AMD Phenom II X6 processzorok 4-8 Gigabyte RAM 1 Terrabyte HDD + 128 GB SSD
Felső kategória (ami a csövön kifér – játék, 3D modellezés) Intel Core i7/AMD FX processzorok 8-16 Gigabyte RAM 1-2 Terrabyte HDD + 256 Gigabyte SSD

Vásárlói kisokos

Laptop esetén vizsgáljuk meg az akkumulátor méretét (a legtöbb esetben meg lehet tudni, hogy a hirdetésben, a tápegység mellé írt milliamper-órák hány órányi valós üzemidőre fordíthatók le). Válasszunk matt kijelzővel szerelt gépet (hacsak nem akarja a gyermekünk smink, vagy borotválkozó-tükörként is használni majd az eszközt), illetve javasolt a HDD helyett SSD-vel ellátott gépet kérni, ebben ugyanis nincsenek mozgó alkatrészek, így a szállítás során kevésbé sérülhet. Ha ezt választjuk, kérjük a 128 gigás verziót és vegyünk mellé külső merevlemezt, mivel a 128 giga SSD bár gyors lesz, túl sok minden a programok mellé már nem fog elférni. A Windows operációs rendszerrel ellátott gépek az iskolai feladatokhoz ideálisak (főleg olyan feladatuk lesz a gyerekeknek, amihez a Microsoft rendszere alatt futó szoftvereket használnak). Ma már persze a legtöbb dologra Apple verzió is rendelkezésre áll, illetve sok Windows szoftver fut az almás gépeken is, de itt ütközhetünk majd némi kihívásba a számítástechnika házi feladat elkészítése közben.

Árkategória és márka

Ez szintén nagyon kényes terület, hiszen rengeteg mindentől függ. 100.000 forint alatt is lehet már gépet venni, ettől azonban túl sok mindent ne várjunk. Két-három évig használható lesz internetezésre és szövegszerkesztésre, de ennél többre nem lesz alkalmas. Éppen ezért, leginkább a 100-200.000 forint közötti kategóriában érdemes kutakodni. Egy gyereknek ennél több nem kell, ár-érték arányban viszont itt fogjuk a legjobb gépeket találni a feladatra. Persze, aki már az általánosban is a legjobbat akarja adni gyermekének, nyugodtan mehet 200-300.000 forint köré is, de abban majdnem biztosak vagyunk, hogy ezt a csemete nem fogja tudni gyakorlatilag semmivel kihasználni. Márkák terén azt javasoljuk, hogy menjünk el a boltba és tapogassuk, nézegessük, nyomkodjuk, illetve kérdezzünk az eladóktól. Ha röviden el tudjuk nekik mondani, hogy mire szeretnénk használni majd a gépet, biztosan megtalálják a számunkra legmegfelelőbbet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom