Connect with us

technokrata

Megdöbbentő: ezt okozhatja az online zaklatás!

bully

Dotkom

Megdöbbentő: ezt okozhatja az online zaklatás!

Az online zaklatás depresszióhoz, rémálmokhoz és anorexiához vezethet – derült ki a Kaspersky Lab felméréséből.

A cyberbulling, azaz online zaklatás szándékos fenyegetés, zaklatás vagy visszaélés, amely legtöbbször gyerekeket és tinédzsereket céloz meg. Érdekes módon a 8-16 év közötti gyerekek sokkal óvatosabbak, mint szüleik ezekkel a veszélyekkel kapcsolatban. A kutatás szerint a gyerekek csupán 13 százaléka, míg a szülők 21 százaléka gondolja a cyberbullingot veszélytelennek, mindeközben a megkérdezett gyerekek 16 százaléka jobban tart az online zaklatástól mint az offline, fizikai térben elkövetett fenyegetésektől, míg 50 százalékuk egyformán fél az internetes és a fizikai zaklatástól.

A szülőknek egyáltalán nem szabadna lebecsülniük a cyberbulling veszélyét. Annak ellenére, hogy a gyerekek csupán 4 százaléka vallotta be, hogy online zaklatásnak voltak vagy vannak kitéve (összehasonlítva a valós életben elkövetett 12 százalékkal), 10-ből 7 gyerek traumatikus sérüléseket szenvedett.

bully

Az internetes zaklatás komolyan érintette az érzelmi biztonságukat: a szülők 37 százaléka az áldozatott önbizalmának csökkenéséről számolt be, 30 százalék a rosszabb iskolai teljesítményről, 28 százalékuk pedig kínzó depresszióról. A szülők 25 százaléka pedig rémálmokról, 26 százalékuk antiszociális viselkedésről, 20 százalékuk pedig anorexiáról is beszámolt.

További aggasztó tény, hogy a statisztikák szerint a gyerekek 20 százaléka szemtanúja volt az online zaklatásnak és az esetek 7 százalékában még részt is vettek ebben. Nem nehéz elképzelni, hogy ez a szám még magasabb is a valóságban, hiszen a gyerekek legtöbbször eltitkolják ezeket az eseteket a szülők elől, ezért az online biztonság megteremtése nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák