Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha jót akarsz, ezt a böngészőt letörlöd a gépedről!

Dotkom

Ha jót akarsz, ezt a böngészőt letörlöd a gépedről!

Adatokat lop a Maxthon böngésző.

Rettentő kínos dolgot fedeztek fel a Maxthon böngészőben. A körülbelül 1%-os piaci részesedésű szoftvert a lengyel Exatel nevű biztonsági cég vette alaposan szemügyre, a vizsgálódásuk során pedig igencsak meghökkentő dolgokat találtak. A Maxthon ugyanis folyamatosan adatokat küld a kínai fejlesztőknek, függetlenül attól, hogy az adott felhasználó részt vesz-e az egyébként nyilvános élményprogramban.

maxthon

A böngésző az Exatel szerint a számítógép adatait (például processzor vagy kijelző), a telepített programok listáját, a beállított kezdőlap elérhetőségét, illetve a böngészési előzményeket is továbbítja, méghozzá egy gyengén titkosított ZIP fájlban. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a Maxthon fejlesztői, de az útvonalat ismerő külsős támadók is hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz.

Bár a cég tagadja, hogy bármilyen módon is gyűjtenék az adatokat, valószínűleg egy már régóta meglévő, bevett gyakorlatról van szó, így csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt komolyabb baj.  Ettől függetlenül azért javasoljuk, hogy amennyiben fent van a számítógépeden (vagy épp a mobilodon/táblagépeden) a szoftver, akkor töröld le és válassz egy megbízhatóbb alternatívát!

Forrás: PC World



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés