Connect with us

technokrata

Ha valamit, ezt már elérték a megfigyelési botrányok

hacker-hacking-dark-hoodie

Dotkom

Ha valamit, ezt már elérték a megfigyelési botrányok

Egyre paranoiásabbak vagyunk az interneten.

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint a paranoid felhasználók egyre szélsőségesebb módszerekhez fordulnak, hogy távol tartsák magánéletüket és személyes adataikat az online világ kíváncsiskodó szemeitől. Mindezek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztában a veszélyekkel – aki pedig mégis, az sokszor mellényúl az extrém megoldásokkal.

A tanulmányban az európai felhasználók több mint ötöde (22 százalék) ismerte el, hogy online biztonsága érdekében letakarja a webkameráját. Ez önmagában nem rossz módszer, viszont a lefedett kamera nem akadályozza meg a hangfelvételek készítését, ezáltal pedig hackerek fülelhetik tevékenységünket.

Stealing online information

Az internetezők 27 százaléka gondolja úgy, hogy adatai védve vannak, ha olyan készüléken tárolja őket, amelyen nincs internet-hozzáférés. Ez az elmélet is megállja a helyét és fontos lépés biztonsági másolatok készítésekor egy esetleges zsarolóvírus kivédésére, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy internetkapcsolat nélkül is megfertőződhet az eszköz, például egy csatlakoztatott okostelefonon vagy USB–n keresztül.

Egy másik technika, amelyet a felhasználók 19 százaléka előszeretettel használ, a népszerű weboldalak, például a Google és a Facebook elkerülése, ezek ugyanis személyes információkat gyűjthetnek. Bizonyos adatok követése azonban ma már teljesen bevett gyakorlat, amelyet a legtöbb weboldal alkalmaz.

Vannak még ennél is eltökéltebb esetek: majdnem minden tizedik fogyasztó (8 százalék) szó szerint elrejti számítógépét mások elől, még ha ez nem is védi meg őket az online fenyegetésektől. 7 százalékuk pedig arra sem rest időt szánni, hogy beüsse majd kitörölje fizetési adatait internetes vásárláskor, ezzel megkísérelve összezavarni a vírusokat. A rosszindulatú programokat, különösen a keyloggereket viszont nem lehet így megtéveszteni.

hacker_keyboard_660

Ugyan sokan használják ezeket az extrém és nem túl hatékony módszereket, a statisztikák szerint más felhasználók súlyos hiányosságokkal rendelkeznek a kibertudatosság területén. Csupán negyedük (20 százalék) érzi fenyegetve magát egy esetleges online támadástól, 21 százalékuk pedig nem tartja fontosnak biztonsági megoldás beszerzését.

A Kaspersky Internet Security egyike azon megoldásoknak, amely digitális életünk befolyásolása nélkül nyújt teljeskörű védelmet. A webkamera-védelmi funkció biztonságban tartja  a felhasználókat, míg például a biztonságos böngészéssel elkerülhetjük, hogy weboldalak nyomon követhessenek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle