Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy csepp kerozin nélkül repülték át az Atlanti-óceánt

Dotkom

Egy csepp kerozin nélkül repülték át az Atlanti-óceánt

Sikerrel szelte át az Atlanti-óceánt a Solar Impulse 2.

A napelemes repülőgép ma reggel közép-európai idő szerint 7.38-kor sikeresen megérkezett Sevillába, fedélzetén Bertrand Piccard pilótával. A gép New York JFK repteréről szállt fel június 20-án, hétfőn és 71 óra, azaz 3 nap alatt az óceánt átszelve teljesítette a 6272 kilométeres távot, ez volt egyben a gép leghosszabb repülőútja idén. A gép sevillai-i leszállása előtt a Patrilla Águila (magyarul sasok őrjárata), a Spanyol Légierő bemutató köteléke üdvözölte a levegőben a Solar Impulse-t.

Solar_Impulse_San_Francisco

A sikeres földet éréssel egy újabb álom valósult meg: első ízben kelt át az Atlanti-óceánon egy olyan gép, amely nem használ fosszilis üzemanyagot, csupán a nap energiáját hasznosítja repüléskor, és nincs károsanyag kibocsátása. A gép másik pilótája, André Borschberg tavaly júliusban 62 óra alatt sikeresen átszelte a Csendes-óceánt, leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából Hawaiira. Charles Lindbergh 1927-ben hajtotta végre az első transzatlanti átkelést repülőgéppel New Yorkból Párizsba és most Bertrand Piccard egy következő szintre emelte az óceán átrepülését környezetibarát energia felhasználásával.

Solar_Impulse_ATLANTIC_Landing_in_Sevilla_Revillard

Bertrand Piccard, a Solar Impulse kezdeményezője és elnöke, aki most szállt le a géppel, és André Borschberg társalapító és vezérigazgató, aki a monacói irányítóközpontból a repülését felügyelte, bejelentették, hogy létre kívánják hozni a Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottságát (International Committee Of Clean Technologies – Icct). Azon túlmenően, hogy megkísérlik elsőként körberepülni a Földet napenergia segítségével, a Solar Impulse folytatni fogja munkáját azt képviselve, hogy konkrét energiahatékony megoldásokkal sok olyan kihívás megoldható lenne, amelyekkel ma a világ társadalma szembesül.

Solar_Impulse_az_Atlanti_ocean_felett

A civil szervezetként (NGO) létrejött Bizottság célja a tiszta technológiák fő globális szereplőinek összefogása, hogy független és hiteles energetikai tanácsadást nyújtson kormányoknak és vállalatoknak egyaránt. A Solar Impulse projekt egyik közvetlen örökségeként ezt kezdetben a Solar Impulse Alapítvány fogja támogatni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés