Connect with us

technokrata

Meleg vízzel oldaná meg a hűtést a Lenovo

27736774531_b9143d0fa3_o

Dotkom

Meleg vízzel oldaná meg a hűtést a Lenovo

Bejelentette üzleti célú újdonságait a kínai gyártó.

A Lenovo bejelentett egy új technikai keretrendszert fejlett szerver és tároló portfóliójának az iparági vezető partnerek technológiáival való integrálására nagyteljesítményű informatikai (High-Performance Computing, HPC) megoldások létrehozása érdekében. A vállalat ugyancsak demonstrálta, hogy miképpen lehet hűtést megvalósítani meleg víz újrafelhasználásával, ami komoly áttörést jelent a vízhűtéses technológiában. A jelentős eredményt ügyfelével, a Bajor Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó Leibniz Szuperszámítógép Központtal együttműködésben érte el a Lenovo.

Keretrendszer HPC megoldásokhoz

A Lenovo Scalable Infrastructure Services (méretezhető infrastruktúra szolgáltatások) elnevezésű, átfogó keretrendszer egy világos, reprodukálható tervezet a megoldásfejlesztéshez, a konfiguráláshoz, a kivitelezéshez és a támogatáshoz, amelyet a 2016-os Nemzetközi Szuperszámítógép Konferencián (ISC) mutattak be. A keretrendszer megalkotásában a Lenovo az Intellel kötött partnerséget, hogy az Intel® Scalable System Framework (SFF) felhasználásával teljes mértékben integrált, egységes támogatással ellátott HPC megoldásokat kínálhasson.

A Lenovo bemutatta a keretrendszer első alkalmazását, a “MARCONI” szuperszámítógépet, amely a Casalecchio di Reno-i (Bologna, Olaszország) székhelyű Cineca-nak, egy egyetemek közötti számítástechnikai konzorciumnak készült. A Cineca és a Lenovo által közösen tervezett szuperszámítógép a Lenovo legújabb Intel Xeon processzorokat használó NeXtScale platformjára épül. Ez az eddigi egyik legnagyobb Intel Omni-Path architektúra fejlesztés, amely lehetővé teszi a tudósok számára egy technológiailag rendkívül fejlett, energiahatékony HPC megoldás használatát.

27736774531_b9143d0fa3_o

A Lenovo a MARCONI szuperszámítógéppel 1.72 PFlop/s-os fenntartott High-Performance Linpack (HPL) teljesítményt ért el, jól demonstrálva, hogy képes a legújabb, csúcskategóriájú HPC megoldások kifejlesztésére és gyors üzembe helyezésére. A telepítést jelentősen felgyorsítja, hogy a megoldást teljesen összeszerelve, tesztelve, használatra készen szállítják.

A Lenovo Scalable Infrastructure Services a vállalat erőteljes szerver portfoliójára épül, amelyet az idén újítottak meg a következő generációs Intel Xeon v4 processzorokkal és egy új, sűrű, 2U, 4 csomópontos rendszer, a ThinkServer SD350 bevezetésével. Ezen túlmenően a Lenovo frissítette iparágvezető, közvetlen vízhűtéses NeXtScale M5 megoldását az Intel Xeon v4 processzorok integrálásával és egy továbbfejlesztett egyedi hurokkal, amely lehetővé teszi a még nagyobb teljesítményt, hatékonyságot és rugalmasságot. A Lenovo az ISC-n bemutatja az érdeklődőknek, hogy az új, közvetlen vízhűtéses NeXtScale M5 megoldás miképpen adja át a hője akár 90 százalékát közvetlenül a víznek.

lenovologo

Innováció az ügyfelekkel együtt

Az ISC 2016 rendezvényen a Lenovo és a Leibniz Szuperszámítógép Központ bemutatták áttörésnek számító legújabb fejlesztésüket, a Lenovo NeXtScale M5 alapú CooLMUC-2 klaszter hűtését 50°C-os hőmérsékletű meleg vízzel egy gyártási környezetben. Az LRZ ezt a rendszert használja a „zöld IT” koncepció továbbfejlesztésére, a meleg vizet a Lenovo közvetlen vízhűtéses technológiájából nyerve az “abszorpciós hűtők” számára. Ezek a hűtők a meleg víz energiájával állítanak elő hideg vizet, amelyet aztán öt petabájtnyi HPC tároló hűtésére használnak.

Az eredmény egy 0,3-es energia-újrafelhasználási hatékonysági mutató (Energy Reuse Effectiveness, ERE), ami azt jelenti, hogy az elnyelt hő 70 százalékát teljes mértékben újrafelhasználták a hideg víz előállítására. Ráadásul a meleg vizes hűtés csökkenti a szerverek energiafogyasztását és javítja az energiafelhasználás hatékonyságát (PUE). Ennek köszönhetően az LRZ CooLMUC-2 rendszere kevesebb, mint feleannyi áramot fogyaszt, mint egy hasonló teljesítményű, hagyományos léghűtéses rendszer.

Ez a fejlesztés a legújabb jelentős eredménye a Lenovo azon törekvésének, hogy az ügyfelekkel együttműködve hozzon létre célirányos innovációkat. Az LRZ együttműködő partnere a Lenovo stuttgarti HPC Innovációs Központjának. Ez része a HPC kutatóközpontok globális hálózatának, amelyhez még egy pekingi és egy észak-karolinai (Research Triangle Park) létesítmény tartozik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle