Connect with us

technokrata

Itt a fa, amin át tudsz nézni!

atlatszofa3

Dotkom

Itt a fa, amin át tudsz nézni!

Megcsinálták az átlátszó fát!

Igen izgalmas épületek készülhetnek a jövőben, hiszen a legújabb kutatásoknak köszönhetően átlátszó fával is boríthatjuk majd az építmények oldalát. Már a svéd KTH Királyi Technológiai Intézet kutatói is bemutatták a saját elképzelésüket a témában, ám most a Marylandi Egyetem kutatói egy szinttel tovább léptek. A most bemutatott áttörés ugyanis a KTH-énál mégjobban átlátszó, azaz jóval közelebb áll a valódi üveg tulajdonságaihoz, legalábbis ami a fényáteresztést illeti.

atlatszofa1

A technológia lényege, hogy a kutatók először vízbe majd több vegyi anyagba helyezik bele a falapot, amitől abból kiürül a fa színét is adó lignin nevű molekula. A kétórás procedúra után epoxigyantát öntenek az immár átlátszó fára, amitől az akár hatszor erősebbé is válhat.

atlatszofa2

Az így létrejövő fa így a jövőben akár az üvegek és műanyagok helyettesítésére is alkalmas lehet, legalábbis akkor ha sikerül emberi méretű darabokat gyártani. Jelenleg ugyanis alig néhány centis darabokat tudnak átlátszóvá tenni, ez pedig messze nem elég a piaci használathoz. Az azonban biztos, hogy a fejlesztések nem állnak le, így néhány éven belül komoly áttörésre számíthatunk az építőiparban.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle