Connect with us

technokrata

A Google döntheti el az amerikai elnökválasztást?

hillarygoogle

Dotkom

A Google döntheti el az amerikai elnökválasztást?

Jó színben tünteti fel a Google Hillary Clintont, ez pedig az egész elnökválasztásra hatással lehet.

Már a nyakunkon az amerikai elnökválasztás, ennek megfelelően az egész világon fontos téma, hogy vajon ki vezeti majd a világ legerősebb országát. Az már biztos, hogy a republikánus oldalról Donald Trump képviseli majd a választókat, míg a demokratáknál Hillary Clinton száll majd versenybe. Most ez utóbbi elnökjelölttel kapcsolatosan állítja a SourceFed, hogy bizony nem hátszél nélkül próbál meg érvényesülni az egyre kiélezettebb helyzetben.

Történt ugyanis, hogy a csapat tagjai felfedezték, hogy amennyiben az elnökjelölt nevére keres valaki a Google-ben, akkor a rendszer automatikusan elrejti a Clinton számára kínos kulcsszavakat. Egyszerűbben fogalmazva, ezt azt jelenti, hogy a Google mindent megtesz annak érdekében, hogy az Eric Schmidt, a cég anyavállalatának, az Alphabet-nek a vezetője által támogatott jelöltről a lehető legkevesebb negatív találat jelenjen meg a keresőoldalon.

Elég például rákeresni, a “Hillary Clinton cri” kifejezésre, aminél az ember azt gondolná, hogy a “Hillary Clinton crimes”, azaz a “Hillary Clinton bűnei” találatot dobná ki a kereső, ehelyett viszont az algoritmus a “Hillary Clinton crime reform”-ot ajánlja fel, ami értelemszerűen a szervezett bűnözés elleni reformokra vonatkozik. Mindez azért problémás, mert kutatások bizonyították, hogy 100-ból 48 ember véleményén változtathat az, hogy mivel találkozik a keresések során, azaz, ha nem jelennek meg a versenytársaknál egyébként fellelhető, negatív kifejezések akkor az könnyen jobb fényben tüntetheti fel Hillary-t. A Google szerint persze szó sincs ilyesmiről, a rendszerük pusztán a negatív kifejezéseket igyekszi kiszűrni, ahogyan ezt állításuk szerint más emberek esetén is megteszi. A kérdés már csak az, hogy akkor ez a rendszer miért nem működik például Trump-nál, ahol a “Trump rac” kifejezésre egybőla “Trump racist”-et ajánlja fel a Google.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák