Connect with us

technokrata

Így mentheti meg az életünket az internetes kereső

bingsearch

Dotkom

Így mentheti meg az életünket az internetes kereső

Megdöbbentő eredményre jutott egy új kutatás.

Már azelőtt tud a Microsoft a rákról, amikor egy beteg még csak sejti, hogy a baj. Ez derült ki Ryen White és Eric Horvitz, a Microsoft kutatói és John Paparrizos, a Columbia Egyetem diákja által készített kutatásból. A szakemberek ugyanis azt kezdték el megvizsgálni, hogy kik keresnek rá a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatos kulcsszavakra, majd ezután elemezték, hogy ezek az emberek az előző időszakban milyen témakörök után érdeklődtek az interneten.

bingsearch

A Bing keresőmotorban végzett felmérésből világossá vált, hogy a keresések többségében azokat az embereket, akik a megadott tünetek kapcsán nézelődtek, később hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták. A kutatók szerint ez azért áttörés, mert így az esetek 5-15%-ában már az előtt azonosítani lehet a betegséget, hogy arról az adott személy tudomást szerezne. Mivel ennek a ráktípusnak a túlélési aránya alig 5-7%, ezért kulcsfontosságú, hogy a beteg időben felismerje a problémát. Érdekesség, hogy a rendszer azt is képes kiszűrni, hogy kik azok, akik csak paranoiásak és melyek azok a keresések, amelyek ténylegesen jelzik a betegséget.

A Microsoft természetesen anonim módon végezte a kutatást, így a személyes információkat egyetlen esetben sem tárolták el. A jövőben viszont akár egy szolgáltatás részét is képezhetik az adatok, így amennyiben a felhasználó engedélyt ad rá, úgy akár a betegség korai stádiumában is jelezhet a rendszer, hogy komoly problémát érzékel és ideje orvoshoz fordulni.

Forrás: 444, The New York Times Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle