Connect with us

technokrata

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

Dotkom

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

A Kúria döntése alapján senkit nem ítélhetnek el itthon torrentezésért.

Fellélegezhetnek azok, akik attól tartottak, hogy a torrentezés hatására bajba kerülnek. Mindez a Kúria mostani döntésének köszönhető, a legfelsőbb bíróság ugyanis ítéletében kimondta, hogy nem elég, hogy az internetszolgáltatók nem adhatják ki a felhasználók adatait, de az engedélyezésük nélkül kifejezetten tiltott az ilyen lépés.

A download button on a keyboard.

Az ügyet egy filmforgalmazó indította, aki azt szerette volna elérni, hogy a szolgáltató megmondja, hogy az adott pillanatban kik tartózkodtak az általuk megszerzett IP-címek mögött. A Kúria szerint viszont erre nem kötelezhető a szolgáltató, mivel az adott kérés mértéke nem áll arányban a szerzői jogi igény érvényesítésének súlyával. Egyszerűen fogalmazva, néhány ellopott filmért nem adnak ki személyes adatokat, ilyen esetekhez sokkal súlyosabb büncselekmény elkövetésére van szükség (például pedofília vagy gyilkosság)

fast-internet_1024

Az SG.hu felhívja a figyelmet, hogy bár a magyar jog nem precedensjog, de az egységes ítélkezés itthon is feltétele a bírósági működésnek, illetve az sem gyakori, hogy a Kúria döntésével szembemenjenek az alsóbb bíróságok. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövőben várhatóan a többi ilyen ügyben is hasonló ítélet születik majd, azaz aligha valószínű, hogy bárkit is elítélhetnek majd torrentezésért. Érdekesség, hogy a legtöbben az ilyesfajta letöltést nem is tartják lopásnak, tudósok szerint ennek azaz oka, hogy az evolúció miatt az ember csak a fizikai tárgyak eltulajdonításakor érez bűntudatot.

Forrás: SG.hu & HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

ThinQ
MIO

Kütyük

Brutális Black Friday akciók a MIO-tól

2019. november 15. péntek
montblanc

Kütyük

Mindössze 16 darab készült ebből a zsebórából

2019. november 15. péntek
ETERNUS

Kütyük

Megjelent a új generációs ETERNUS tároló család

2019. november 13. szerda
P30 Pro

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett a legjobb kamerás okostelefon

2019. november 13. szerda

Dotkom