Connect with us

technokrata

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

internet1

Dotkom

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

A Kúria döntése alapján senkit nem ítélhetnek el itthon torrentezésért.

Fellélegezhetnek azok, akik attól tartottak, hogy a torrentezés hatására bajba kerülnek. Mindez a Kúria mostani döntésének köszönhető, a legfelsőbb bíróság ugyanis ítéletében kimondta, hogy nem elég, hogy az internetszolgáltatók nem adhatják ki a felhasználók adatait, de az engedélyezésük nélkül kifejezetten tiltott az ilyen lépés.

A download button on a keyboard.

Az ügyet egy filmforgalmazó indította, aki azt szerette volna elérni, hogy a szolgáltató megmondja, hogy az adott pillanatban kik tartózkodtak az általuk megszerzett IP-címek mögött. A Kúria szerint viszont erre nem kötelezhető a szolgáltató, mivel az adott kérés mértéke nem áll arányban a szerzői jogi igény érvényesítésének súlyával. Egyszerűen fogalmazva, néhány ellopott filmért nem adnak ki személyes adatokat, ilyen esetekhez sokkal súlyosabb büncselekmény elkövetésére van szükség (például pedofília vagy gyilkosság)

fast-internet_1024

Az SG.hu felhívja a figyelmet, hogy bár a magyar jog nem precedensjog, de az egységes ítélkezés itthon is feltétele a bírósági működésnek, illetve az sem gyakori, hogy a Kúria döntésével szembemenjenek az alsóbb bíróságok. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövőben várhatóan a többi ilyen ügyben is hasonló ítélet születik majd, azaz aligha valószínű, hogy bárkit is elítélhetnek majd torrentezésért. Érdekesség, hogy a legtöbben az ilyesfajta letöltést nem is tartják lopásnak, tudósok szerint ennek azaz oka, hogy az evolúció miatt az ember csak a fizikai tárgyak eltulajdonításakor érez bűntudatot.

Forrás: SG.hu & HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd