Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

Dotkom

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

A Kúria döntése alapján senkit nem ítélhetnek el itthon torrentezésért.

Fellélegezhetnek azok, akik attól tartottak, hogy a torrentezés hatására bajba kerülnek. Mindez a Kúria mostani döntésének köszönhető, a legfelsőbb bíróság ugyanis ítéletében kimondta, hogy nem elég, hogy az internetszolgáltatók nem adhatják ki a felhasználók adatait, de az engedélyezésük nélkül kifejezetten tiltott az ilyen lépés.

A download button on a keyboard.

Az ügyet egy filmforgalmazó indította, aki azt szerette volna elérni, hogy a szolgáltató megmondja, hogy az adott pillanatban kik tartózkodtak az általuk megszerzett IP-címek mögött. A Kúria szerint viszont erre nem kötelezhető a szolgáltató, mivel az adott kérés mértéke nem áll arányban a szerzői jogi igény érvényesítésének súlyával. Egyszerűen fogalmazva, néhány ellopott filmért nem adnak ki személyes adatokat, ilyen esetekhez sokkal súlyosabb büncselekmény elkövetésére van szükség (például pedofília vagy gyilkosság)

fast-internet_1024

Az SG.hu felhívja a figyelmet, hogy bár a magyar jog nem precedensjog, de az egységes ítélkezés itthon is feltétele a bírósági működésnek, illetve az sem gyakori, hogy a Kúria döntésével szembemenjenek az alsóbb bíróságok. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövőben várhatóan a többi ilyen ügyben is hasonló ítélet születik majd, azaz aligha valószínű, hogy bárkit is elítélhetnek majd torrentezésért. Érdekesség, hogy a legtöbben az ilyesfajta letöltést nem is tartják lopásnak, tudósok szerint ennek azaz oka, hogy az evolúció miatt az ember csak a fizikai tárgyak eltulajdonításakor érez bűntudatot.

Forrás: SG.hu & HVG



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés