Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

Dotkom

Ne aggódj, nem kerülsz bajba ha torrentezel!

A Kúria döntése alapján senkit nem ítélhetnek el itthon torrentezésért.

Fellélegezhetnek azok, akik attól tartottak, hogy a torrentezés hatására bajba kerülnek. Mindez a Kúria mostani döntésének köszönhető, a legfelsőbb bíróság ugyanis ítéletében kimondta, hogy nem elég, hogy az internetszolgáltatók nem adhatják ki a felhasználók adatait, de az engedélyezésük nélkül kifejezetten tiltott az ilyen lépés.

A download button on a keyboard.

Az ügyet egy filmforgalmazó indította, aki azt szerette volna elérni, hogy a szolgáltató megmondja, hogy az adott pillanatban kik tartózkodtak az általuk megszerzett IP-címek mögött. A Kúria szerint viszont erre nem kötelezhető a szolgáltató, mivel az adott kérés mértéke nem áll arányban a szerzői jogi igény érvényesítésének súlyával. Egyszerűen fogalmazva, néhány ellopott filmért nem adnak ki személyes adatokat, ilyen esetekhez sokkal súlyosabb büncselekmény elkövetésére van szükség (például pedofília vagy gyilkosság)

fast-internet_1024

Az SG.hu felhívja a figyelmet, hogy bár a magyar jog nem precedensjog, de az egységes ítélkezés itthon is feltétele a bírósági működésnek, illetve az sem gyakori, hogy a Kúria döntésével szembemenjenek az alsóbb bíróságok. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövőben várhatóan a többi ilyen ügyben is hasonló ítélet születik majd, azaz aligha valószínű, hogy bárkit is elítélhetnek majd torrentezésért. Érdekesség, hogy a legtöbben az ilyesfajta letöltést nem is tartják lopásnak, tudósok szerint ennek azaz oka, hogy az evolúció miatt az ember csak a fizikai tárgyak eltulajdonításakor érez bűntudatot.

Forrás: SG.hu & HVG



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés