Connect with us

technokrata

Szeretjük, de nem ismerjük az új funkciókat

wifi

Dotkom

Szeretjük, de nem ismerjük az új funkciókat

A magyarok többségéhez hasonlóan nem vagy benne biztos, hogy mi az az IoT vagy épp az optikai szál? Akkor Neked is érdemes elolvasni ezt a cikket!

A magyarok is élvezik a digitális forradalmat: 53 százalékuk (európai átlag 52 százalék) saját bevallása szerint sokkal többet használja a modern technológia vívmányait, mint két évvel ezelőtt, sőt 8 százalékuk (európai átlag 13 százalék) egyenesen azt állítja: már nem is tudna élni nélkülük.

Az Európa-szerte 10 ezer megkérdezett több mint a fele válaszolta, hogy érdeklik az újkeletű technológiai megoldások, mint például a felhő alapú megosztás, vagy a Dolgok Internete (IoT). Meglepő ugyanakkor, hogy közel háromnegyedük (72 százalékuk) beismerte: gyakran csak tetteti, hogy érti a legújabb technológiai szakszavak pontos jelentését.

cloud2

Amikor a technológiai kifejezésekről van szó a magyarok egy kicsit kevésbé magabiztosak az európai átlaghoz képest: a válaszadók 74 százaléka mondta, hogy gyakran tetteti, hogy ismeri ezeket a fogalmakat. Az indoklás persze érthető: szeretnék elkerülni, hogy butának vagy tájékozatlannak tűnjenek a partnerük, a barátaik vagy épp a kollégáik előtt.

Hogy mennyire komoly problémáról van szó, arra egy másik adat mutatott rá: a magyarok negyede állítja, hogy a bonyolult kifejezések elriasztják őket egy-egy termék használatától. 40 százalékuk vallotta, hogy legalább egy olyan készüléke van, amelyik többet tud annál, mint amire szüksége van.

„A kutatásunkból kiderül, hogy a mai technológia által használt szaknyelv számos fogyasztónak gondot jelenthet. A Samsung Electronics éppen ezért jelentős erőfeszítéseket tesz ennek megszüntetése érdekében: törekszünk az általunk használt nyelvezet egyszerűsítésére, és Európa-szerte 400 000 fiatal számára biztosítunk lehetőséget a digitális ismereteik kibővítésére. Magyarországon mindemellett még a Smart School programunkkal is hozzájárulunk a digitális tudás növeléséhez” – nyilatkozta Törökné Nagy Monika, a Samsung Electronics délkelet-európai régiójának marketing igazgatója.

Years_&_Years_Samsung_Gear_VR

 

A felmérést a Samsung Electronics Europe 18 európai országban, több mint 10 ezer ember részvételével készítette el azzal a céllal, hogy megvizsgálja, miként változik a technológiához fűződő viszonyunk. Az eredményt látva a vállalat összeállított egy praktikus kiadványt “The Plain Tech Guide” (Tech Útmutató) címmel, amelyben elmagyarázza a legújabb kifejezések jelentését, és bemutatja, hogy azok miként segítik életünket.

A Samsung célja, hogy Európa-szerte 400 000 fiatalt segítsen az emelt szintű digitális tudás elsajátításában. Ezt a célt szolgálják a Samsung Smart Classroom és a Tech Institutes programjai, amelyek Magyarországon Samsung Smart School és Samsung Smart Academy néven futnak nagy sikerrel. A Smart School projekt keretében a Samsung a legmodernebb technikai újdonságokkal szereli fel általános iskolák tantermeit, így ezek az eszközök az oktatás mindennapos részévé válnak. Magyarországon ma már négy oktatási intézményben működnek ilyen tantermek. Egy korábbi felmérésből* kiderült, hogy a programban részt vevő diákok 95 százaléka jobban élvezte az órát és könnyebb volt számára a tanulás tableteken, és 72 százalékuk érezte úgy, hogy a társaival való közös munka is egyszerűbb és hatékonyabb volt így. A Samsung Smart Academy pedig egy 3 hónapos, felnőttek számára meghirdetett akkreditált tanfolyam, amely során a digitális eszközök használatát sajátíthatják el a résztvevők, ezzel segítve a munkahelyi elhelyezkedésüket.

wifi

A magyarok imádják az emojikat, de még sokan nem tudják, mi a wifi

Miközben a technológiai nyelvezet folyamatosan fejlődik, mi egyre szívesebben választunk vizuális módszereket a gondolataink és az érzelmeink kifejezésére. Az emojik, vagy hangulatjelek lényegében már egy új nemzetközi nyelvet alkotnak. A Samsung kutatásából ugyanakkor fény derült arra, hogy a legtöbb embernek gondot okoz megfejteni, mit is jelentenek tulajdonképpen ezek az új karakterek. A magyarok 19 százaléka bevallotta: előfordult már, hogy úgy tett, mintha többet tudna az emojikról, mint valójában.

Ennél is érdekesebb, hogy habár egy gyakran használt kifejezésről van szó, minden ötödik magyar számára még mindig nem tiszta, mi is pontosan a wifi.

A leghasznosabb appok

A kutatás kitért arra is, az európaiak mely applikációkat tartják a leghasznosabbnak. A kontinensen élők életére a térképes alkalmazások vannak a legnagyobb hatással, ezek azok, amelyek leginkább megkönnyítik az emberek mindennapjait. A megkérdezettek 66 százaléka tartotta a térképes applikációkat a leghasznosabbnak, ezeket követik az időjárással kapcsolatos alkalmazások 56 százalékkal, és a telefonba épített fényképezők alkalmazásai 51 százalékkal.

ÉRTELMEZŐ TECH-SZÓTÁR: az öt leggyakrabban félreértett technológiai kifejezés magyarázata

  1. Wifi: Olyan technológia, amely rádióhullámok segítségével teszi lehetővé az internethez való csatlakozást. 
  1. Emoji: Használtál valaha smiley-t egy szöveges üzenetben? A japán eredetű emojik mini képek vagy karakterek, amelyek a gondolataink és érzéseink kifejezésére szolgálnak. 
  1. Felhő: Az interneten láthatatlanul futó adattároló szolgáltatások, amelyek a fizikai eszközök helyett állnak rendelkezésre. Ezek segítségével bárhonnan, ahol elérhető az internet, nézhetjük a Netflixet vagy éppen használhatjuk a Gmailt is.
  1. Optikai szál: Az optikai szál a telefonkábelek egy hatékonyabb változata. Fénysugár segítségével egy üveg vagy műanyag csövön keresztül továbbítható a kódolt információ. A szálak külön-külön az emberi hajszál tizedénél is vékonyabbak, mégis 25.000 telefonhívásnak megfelelő adatmennyiséget tudnak egyszerre továbbítani. 
  1. A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT): Interneten keresztül egymáshoz kapcsolt eszközökből álló hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonok, okostévék vagy akár az okos háztartási berendezések kommunikáljanak egymással, ezáltal könnyebbé tegyék az életünket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek