Connect with us

technokrata

Jobb, ha leszoksz az állandó szelfizésről

selfie_xperia_m5.0

Dotkom

Jobb, ha leszoksz az állandó szelfizésről

Önértékelési zavarokat okoz az állandó szelfizés.

Az egyre fejlettebb előlapi kameráknak köszönhetően a szelfizés világvírussá vált, gyakorlatilag nem lehet úgy végighaladni egy forgalmasabb utcán, hogy az ember ne találkozna egy-két szelfiző illetővel. Nos, egy új kutatás rávilágított, hogy ez nem is annyira jó ötlet, hiszen komoly önértékelési zavarokat okozhat a sok, önmagunkról készült fotó.

A Torontói Egyetem vizsgálata rávilágított, hogy előbb vagy utóbb problémákkal szembesülhetnek azok, akik gyakran szelfiznek a készülékeikkel. Ehhez 200 főt vizsgáltak meg, a minta egyik fele rendszeresen készített ilyen képeket, míg mások nem éltek ezzel a lehetőséggel. A kísérlethez mindenkitől kértek két képet, a feladat az volt, hogy az egyik szelfi legyen, a másikat pedig valamelyik ismerősük rögzítse.

selfie_xperia_m5.0

 

Ezután mindenkinek megmutatták a többiek képeit, majd a látott fotókat három szempont alapján kellett értékelniük. Az egyik, hogy mennyire tetszik nekik az adott kép, aztán, hogy ha ezt meglátják a Facebookon, nyomnának-e rá egy lájkolt, illetve, hogy az illető viselkedése szerintük mennyire nárcisztikus.

A kapott eredményekből kiderült, hogy gyakorlatilag mindenki szebbnek látta magát egy szelfin, mint ahogyan azt a csoport többi tagja gondolta. Mindebből a kutatók arra következtetnek, hogy a szelfizőkben önértékelési zavar alakul ki, hiszen magukat szebbnek, jobbnak gondolják a többieknél.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák