Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen sem volt még: bocsánatot kértek a hackerek

Dotkom

Ilyen sem volt még: bocsánatot kértek a hackerek

Meglepően zárult egy zsarolóvírus karrierje.

Sajnálatos módon egyáltalán nem ritka, hogy az interneten elterjed egy zsarolóvírus. Az illegálisan letöltött alkalmazásokban és a veszélyes weboldalakon megtalálható programok szokása, hogy egy pillanat alatt lezárják a számítógép merevlemezét és csak egy bizonyos összeg befizetése után nyitják fel azt. Így volt ez a Teslacrypt-tel is, ami például Erzsébet Kórházat is megtámadhatta. A vírus persze legfőképp játékosoknak okozott kellemetlen pillanatokat (hiszen közülük sokan próbálják meg illegális forrásból beszerezni az egyes címeket), de tény, hogy a közintézmények életének ellehetetlenítése sem okozott problémát a fejlesztők számára, legalábbis egy ideig.

hacker4

Történt, hogy az ESET biztonsági szakemberei észrevették, hogy mintha mostanság visszaszorulóban lenne a Teslacrypt, ezért egyikük felvette a kapcsolatot a csoporttal, méghozzá a vírusban megadott elérhetőségen keresztül. Az illető azzal kapcsolatosan érdeklődött, hogyha már amúgy is megállt a vírus terjedése, akkor nem adnák-e ki annak mesterkulcsát, hogy legalább a néhány embernek segítséget nyújtsanak. A legnagyobb megdöbbenésre pontosan ez történt, a fejlesztők egy bocsánatkérés közepette átadták a mesterkulcsot az ESET-nek!

gty_hacker_computer_keypad_thg_121003_wmain

Ebből a cég fejlesztői egy dekódert készítettek, ami képes eltávolítani a vírust a számítógépről, így aki esetleg még találkozik vele, az sem szorul külső segítségre. A dekóder ide kattintva tölthető le.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés