Connect with us

technokrata

Ezért nem zavarja az embereket, hogy torrenteznek

Dotkom

Ezért nem zavarja az embereket, hogy torrenteznek

Pedig sok esetben illegális amit elkövetnek.

Bár manapság már jelentősen olcsóbban férhetünk hozzá a digitális anyagokhoz (hiszen filmek és zenék százmilliói érhetőek el a különböző streaming-szolgáltatásokon keresztül), még mindig rengetegen torrentről szerzik be a kívánt tartalmakat. Mindez annak ellenére van így, hogy a világ számos országában ez a cselekedet törvénybe ütközik, azaz illegális, amit a felhasználók csinálnak.

hacker4

Ettől függetlenül a legtöbben nem érzik úgy, hogy ez is lopásnak számít és vígan torrenteznek. Ennek most két ausztrál tudós, Robert Eres és Dr. Pascal Molenberghs eredt a nyomába, a céljuk ugyanis az volt, hogy megvizsgálják, miért döntenek így a felhasználók. Elsőként kérdőíveket töltöttek ki a tesztalanyokkal, majd a résztvevők agyi aktivitását rögzítették.

A kapott adatokból kiderült, hogy az emberek teljesen máshogy viszonyulnak a kézzelfogható tárgyak eltulajdonításához, mint a digitális tartalmakéhoz. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az emberi agy az evolúció során megtanulta, hogy más tárgyához nem szabad hozzányúlni, ám egy digitális tartalomnak nincs kézzel fogható jele, így annak ellopása nem kelt bűntudatot a személyben.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom