Connect with us

technokrata

Szétbüntette a weboldalakat a Google!

googlebrainintelligencia

Dotkom

Szétbüntette a weboldalakat a Google!

A Google kiadta a 2015-ös évre szóló webspam jelentését. Közel félmillió feljelentést is kaptak az elmúlt évben.

Büntetés, egyenként ellenőrizve

A Google tegnap kiadott közleménye szerint a 2015-ös évben összesen 4,3 millió weboldalt sújtottak manuális büntetéssel. Ez azért óriási szám, mert a manuális büntetések során a weboldal átfut egy emberi ellenőrző személyen is, aki dönt a weboldal büntetéséről, majd erről a weboldal tulajdonost e-mailben értesítik is.

Ez tehát óriási kapacitást igényel a keresőcég részéről. A közleményben az is szerepel, hogy 33%-kal növekedett a felülvizsgálati kérelmek száma. Ha egy weboldal manuális büntetést kap lehetősége van a hibát helyrehozni és kérni a büntetés eltávolítását. Ez szintén igényel egy emberi ellenőrzést.

googlebrainintelligencia

A weboldalak több okból is kaphatnak manuális büntetést. A leggyakoribb ok, hogy a weboldalak szövege nagyon gyenge minőségű, vagy máshonnan másolt tartalom. Szintén büntetést eredményezhet, ha a weboldal linkeket vásárol, és így próbálja meg helyezését javítani a Google keresőjében.

Az a weboldal, amely büntetést kap, hátrasorolódik a Google találati listáján, és kevesebb forgalmat kap a keresőből.

Új algoritmikus büntetések

A Google közleményéből az is kiderül, hogy a tavalyi évben bevezettek egy új algoritmust, amelynek az volt a célja, hogy a feltört, és nem odavaló tartalommal ellátott weboldalakat, azaz webspamet eltávolítsák a Google keresőjéből. Ez automatikus büntetés, azaz egy algoritmus értékeli a weboldalakat, és amelyiket spamnek értékeli, azt hátrasorolja a Google keresőjében.

Működik a feljelentés

A Google nem csak maga keresi a spam weboldalakt, hanem számíthat a felhasználók bejelentéseire is. A tavalyi évben több mint 400 ezer feljelentés érkezett a Google-hoz, ahol a felhasználók a webspamet jelezték a keresőóriásnak. Ezek 80 százaléka valóban spamnek minősült és 65 százaléka ellen a Google büntetést is kirótt – írja az ite.hu.

A közleményben a Google megköszöni a felhasználóknak, hogy segítenek a webet spam mentessé tenni.

googlecensored

A hazai helyzet

Idehaza a manuális büntetések igen ritkák, de nem példa nélküliek. A manuális büntetések előnye az, hogy a hazai webmesterek értesülnek róla, és az okairól, és megpróbálhatják a hibákat helyrehozni.

A magyarországi weboldalak számára elsősorban azonban nem a manuális, hanem az automata büntetések jelentik a fő problémát. Ezek az algoritmusok jellemzően világszerte aktívak, és így a hazai weboldalakt is érintik. Legtöbbször a gyenge minőségű weboldalak sorolódnak hátrébb, de gyakran a természetellenes linkek is büntetést eredményezhetnek.

Az ilyen büntetésekről a weboldaltulajdonosok nem kapnak értesítést és gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy miért csökkent weboldaluk forgalma. Egy-egy büntetés, akár egyetlen weboldal esetén is több tízmilliós bevételkiesést eredményezhet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd