Connect with us

technokrata

Megelevenedik a CSI: elképesztő módszerrel kapják el a bűnözőket!

Dotkom

Megelevenedik a CSI: elképesztő módszerrel kapják el a bűnözőket!

Kifejlesztettek egy rendszert, ami egy rosszminőségű képből is megszerzi a fontos adatokat.

Bizonyára mindenkinek van olyan élménye, amikor a CSI-ban hihetetlen trükkökkel kapták el a bűnözőket. Ezek közül általában a számítógépes “bűvészkedések” voltak a leglátványosabbak, azaz amikor az űrből simán kiolvastak egy gombostűn lévő feliratot. Persze mindeddig ez elképzelhetetlen volt, aki akárcsak egy percig is dolgozott egy képszerkesztő szoftverrel, az tudta, hogy ez nem a valóság. Legalábbis eddig nem az volt.

project-vic

Most azonban az Egyesült Államokban és Európa több országában (így például az Europol és az Interpol is dolgozik vele) is használatba vették a ProjectVIC nevű rendszert. A  Microsoft PhotoDNA technológiáját használó megoldást a CNN mutatta be, a portál pedig elképesztő információkat tudott meg. A rendszer segítségével a nyomozók olyan képeket elemeztek, amiket pedofilok töltöttek fel, a céljuk pedig az volt, hogy nyakoncsípjék ezeket a bűnözőket.

Ez egyáltalán nem könnyű, hiszen az elkövetők mindent megtesznek azért, hogy felismerhetetlenek maradjanak. A ProjectVIC segítségével azonban a nyomozóknak sikerült egy fürdőszobai fotóból kibogarászni az elkövető nevét és címét. Mindezt úgy tehették meg, hogy a pedofil egy tükör előtt készítette a képet, a háttérben pedig látszódott a saját gyógyszeres doboza. A szoftver a rendkívül gyenge minőségű képből sikeresen kiszedte az elkövető keresztnevét és a vezetéknevének első két betűjét. Emellett még azt is megoldotta, hogy az Egyesült Államokban minden gyógyszeres dobozon feltüntetett, a tulajdonos egyedi azonosítóját jelölő számsor első három számát rögzítse.

Hacker!

A név plusz az azonosító szám már elegendő volt számára, hogy megtalálja az illetőt. Sőt, még durvább, hogy a képen az elkövető ujja is látszódott, az algoritmus pedig ebből sikeresen kifésülte a tettes ujjlenyomatát is. A ProjectVIC-nek köszönhetően a hatóság pillanatok alatt ráakadt a pedofil nyomára és sikerrel ki is szabadították az elkövető 14 fogvatartott áldozatát. Nem meglepő, hogy ezután egy életre börtönbe csukták, a tettes épp a 110 éves börtönbüntetését tölti.

A ProjectVIC így szinte biztosan forradalmasítja a nyomozási technikákat, hiszen például a fentebb említett ügyet is három hét alatt felgöngyölítették, márpedig ez a szoftver nélkül hónapokat vett volna igénybe. Sőt, még jobb hír, hogy a nyomozók így olyan bűntényeket is megoldhatnak, amiket eddig megfelelő bizonyíték híján nem tudtak.

Forrás: 24.huSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin