Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az okos eszközeinkkel engedjük be magunkhoz a betörőket?

Dotkom

Az okos eszközeinkkel engedjük be magunkhoz a betörőket?

Okostévék, webkamerák, sőt akár egy kamerás bébiőr is a tolvajok célpontjává tehet bárkit.

Az már nem újdonság, hogy a weboldalakon keresztül adathalászok és hackerek vadásznak személyes és banki adatainkra. A legelterjedtebb védelmi megoldások is ismertek, ilyen a weboldalak hitelességét és a felhasználóval zajló kommunikáció titkosítását biztosító SSL-tanúsítvány is, amelyet egy zárt lakatot ábrázoló ikon jelöl a böngésző webcím előtti mezőjében.

Azonban az egyre okosodó és egymással az interneten keresztül kommunikáló gépek kapcsán jóval kevesebb szó esik a felhasználók biztonságáról. Pedig a Gartner kutatócég szerint 2016-ban már közel 2 milliárd új, összekapcsolt eszköz kerül a világhálóra. Az eszközök hitelesítése és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása pedig éppen olyan kritikus biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere. Ebben a harcban pedig még az út elején járunk.

622618-spy-1382761657-538-640x480

Egy okostelefonra képet továbbító bébiőr felett is átvehetik az irányítást a hackerek

„A nemzetközi elemzések egy irányba mutatnak: az internet of things, vagyis az egymással kommunikáló gépek belátható időn belül elképesztő távlatokat nyitnak meg. Könnyen lehet, hogy pár éven belül magától rendel majd tejet a hűtőnk, mosószert a mosógépünk. Ez a digitális evolúció pedig olyan gyors lesz, hogy a felhasználók jelentős része képtelen lesz átlátni az újonnan felmerülő biztonsági kockázatokat. Hiszen minél több okoseszközt kapcsolunk az internetre, annál több felületet adunk a tolvajoknak is a behatolásra. Talán még kevesen gondolunk rá, de egy nemzetközi teszt szerint akár a kamera képét okostelefonra továbbító bébiőr felett is átvehetik az irányítást a hackerek. De ugyanígy az okostévé kameráján keresztül is benézhetnek a lakásunkba a tolvajok.” – mondta el Molnár Ferenc a digitális biztonsággal és hitelesítéssel foglalkozó NETLOCK Kft. vezetője.

smarttvspy

SSL-hez hasonló megoldásé lehet a jövő?

A legtöbb nagyvállalat természetesen igyekszik gondoskodni a megfelelő biztonságról, például folyamatosan frissítik a szoftvereket az okostévék estén is. Az okosotthonok, okosirodák jövőbeni védelmének egyik legbiztosabb módja lehet, ha saját domainnevet kapnak az eszközök – például a gyártók biztosíthatnak a termékeikhez dinamikus domaint (pl.: 1234567.okosteve.gyarto.hu) –, és az SSL-tanúsítványra építve a kommunikáció ugyanúgy levédhető, mint a weboldalak és szerverek esetén.  „Arra számítunk és látjuk is, hogy a gyártók is komolyan veszik az emberek privát szférájának védelmét. Olyan megoldásra van szükség, hogy ne kelljen lekapcsolnom a hűtőt az internetről vagy letakarni a tévé webkameráját, ha biztonságban akarom érezni magamat.” – összegezte Molnár Ferenc. A szakértő szerint az otthoni okoseszközökre érdemes ugyanúgy gondolni, mint egy számítógépre. Így az okostévés böngészés során is érdemes kerülni a gyanús weblapokat, de az otthoni hálózat tűzfalas védelme is növeli a biztonságot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés