Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jöhet a szuper tartós akkumulátor?

Dotkom

Jöhet a szuper tartós akkumulátor?

Kutatók véletlenül elkészítettek egy akkumulátort, amely elképesztően sokáig bírja.

Hiába lettek egyre jobbak a telefonok, az akkumulátorok nem követték a változásokat, azaz ma is ott tartunk, ahol néhány évvel ezelőtt: a nap végén mehet a töltőre a készülék. Sőt, ez egy idő után még rosszabb is lesz, hiszen ahogy a folyamatos használattól a lítium korrodálódik, úgy bírja egyre rövidebb ideig a telefon. Hamarosan azonban áttörés következhet be, hiszen a UC Irvine kutatói véletlenül létrehoztak egy olyan akkumulátort, amely gyakorlatilag sohasem megy tönkre. A siker annyira a véletlennek köszönhető, hogy még maguk a kutatók sem értik, hogy ezt hogyan sikerült létrehozniuk. Azt már most tudjuk, hogy nem tettek mást, mint a lítium helyett nanovékonyságú aranyszálakban tároltatják az energiát, amely jelentősen hatékonyabb. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy kétszázezer töltés után sincs semmi baja a telepnek. Összehasonlításképp egy lítium-ion technológiájú egység 1-2 ezer töltési ciklus után beadja a kulcsot.

apple-battery

Az elképesztően tartós akkumulátor létrehozásához persze szükség van egy folyékony anyagra is, amely segíti a kapacitás leadását, illetve felvételét. Mivel a litíum akkumulátoroknál használt folyékony anyagok rendkívüli módon gyúlékonyak, ezért inkább valamilyen zselészerű, nemcsak biztonságosabb, de tartósabb anyaggal kezdték meg a kísérletezést. Így jutottak el egy elektrolit gélhez, amely segítségével az aranyszálak jelentősen tovább bírják. Gyakorlatilag, ha nem lenne a gél, már 4000 ciklus után korrodálódtak volna az aranyszálak, azaz a kenőanyag jól betölti a szerepét.

Sajnos egyelőre nem valószínű, hogy sorozatgyártásba kerülne a szuperakksi, hiszen az arany miatt rendkívül drágán lehetne az egyes darabokat előállítani. Ezért a kutatók célja most az, hogy a nemesfémet egy másik, olcsóbban helyettesíthető és nem utolsó sorban nagyobb mennyiségben előállítható darabra cseréljék.

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés