Connect with us

Hirdetés

technokrata

Úgy vásárol telefont a magyar, mintha ingyen lenne

Dotkom

Úgy vásárol telefont a magyar, mintha ingyen lenne

Nem tudnak annyi terméket piacra dobni a mobiltelefon gyártók, amennyit a magyarok ne vennének meg.

Havonta közel 190 000 készülék talál új gazdára a következő fél évben – derült ki a Media Markt és az NRC közös kutatásából. Öntudatosan választunk magunknak mobiltelefont, de a férfiak valamivel gyakrabban kapnak ehhez társuktól is instrukciókat.

A felmérés során kiderült, hogy az elektronikai eszköz vásárlását tervező magyarok ötöde a mobiltelefonját szeretné lecserélni a következő 6 hónapban, ami több mint 1 100 000 készüléket jelent.  A vásárlás előtt nem hagyják befolyásolni magukat, a válaszadók közel 80 százaléka önállóan tájékozódik és dönt az aktuális kedvencről. A férfiak és nők elsődleges döntéshozóként egyenlő arányban szerepelnek, másodlagos, befolyásoló szerepben viszont erőteljes női dominancia látható.

mobil1

„Ma már olyan nagy a verseny a mobiltelefonok piacán, hogy szinte havonta találkozhatunk a nagyobb gyártók egy-egy új termékével. A rohamosan fejlődő technikát sok felhasználó figyelemmel kíséri, magyarországi áruházainkban és a webshopban egyaránt tapasztaljuk a folyamatos érdeklődést a legújabb mobilok iránt. A vásárlási döntést főként az befolyásolja, hogy hányan fogják használni végül a megvásárolt terméket, mobiltelefont jellemzően maguknak választanak az emberek” – mondta el Szánthó Balázs, a Media Markt Árkád ügyvezető igazgatója.

Az olyan közös használatban álló eszközök, mint a nagy háztartási gépek – hűtő, mosógép, tűzhely stb. – esetében már kevesen hoznak önállóan döntést, a több fős háztartásban élő 18-59 évesek közel 20 százaléka még a gyermekeivel is megvitatja, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen az új szerzemény. Legtöbbször a nők döntenek ebben a kérdésben, láthatóan a férfiakat ez nem mozgatja meg.

mobil2

A felmérést a Media Markt megbízásából az NRC Marketingkutató készítette. Az ötperces, online kérdőívet az NRC Netpanel tagok töltötték ki, a mintanagyság 1000 fő volt, az adatfelvétel többszörösen rétegzett (a sokaságot a vizsgált kérdés szempontjából releváns csoportokra, azokat pedig egyedekre bontó) véletlen mintavétellel történt. A kutatás reprezentatív a 18-59 éves magyar lakosságra vonatkoztatva korcsoport, nem, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés