Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre többen hagyják el a készpénzt

Dotkom

Egyre többen hagyják el a készpénzt

Negyedével nőhet a kártyás tranzakciók száma az idei fesztiválokon.

Akár a 7 milliót is elérheti a készpénzmentes tranzakciók száma az idei fesztiválokon a Festipay várakozásai szerint, ami a tavalyi 5,5 millióhoz képest jelentős, 27%-os növekedést jelent. Az elektronikus fizetési megoldások aránya Magyarországon évről évre közel 5 százalékkal bővül, de az innovatív fizetési megoldások terjedése fesztiválkörnyezetben a leggyorsabb: 2015-ben a legtöbb látogatót vonzó magyar fesztiválok 90 százaléka már készpénzmentes volt.

A legfrissebb adatok szerint hazánkban már csaknem minden második ember rendelkezik érintéses fizetést lehetővé tevő bankkártyával, a 98 ezer forgalomban lévő POS terminál 55 százaléka pedig már támogatja is ezt a technológiát.

mastercardpaypass

A készpénzmentes megoldások iránti növekvő igényt a fesztiválszervezők az elsők között ismerték fel, és körükben az új technológia terjedése továbbra is töretlen: idén immár 18 fesztiválon a Festipay elektronikus fizetési megoldásait fogják alkalmazni, amivel az elmúlt évhez képest csaknem a duplájára nő a készpénzmentes fesztiválok száma.

A fesztiválkártyák és az érintésmentes bankkártyák gyors terjedésének egyik fő oka, hogy használatukkal a fizetési tranzakciók a megszokott 20-25 másodperc helyett mindössze 3-5 másodperc alatt lebonyolíthatók. A folyamat egyszerűsödése ösztönzőleg hat a vásárlásokra is.

o-MOBILE-WALLET-facebook

Statisztikáink szerint a fesztiválkártyát használó látogatók egyre aktívabban használják a kártyájukat, évi 2-4 százalékos növekedés tapasztalható ezen a területen. Emellett sokkal bátrabban is költekeznek: akár 10-30 százalékkal több pénzt költenek el a fesztiválok ideje alatt, mint azok, akik bankjegyekkel fizetnek. Így a készpénzmentessé váló fesztiválok kereskedői volumennövekedésre is számíthatnak az előző évekhez képest” – mondta el Márki László, a Festipay Zrt. vezérigazgatója.

Ugyanakkor nem csupán kényelmi, hanem mérhető gazdasági előnyei is vannak az elektronikus fizetés terjedésének. A készpénznek ugyanis ára van: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint évi 388 milliárd forintnyi társadalmi költsége van a bankjegyekkel és érmékkel történő fizetésnek. Ezen költségek jelentős része a kereskedőket terheli, hiszen bár a készpénzes fizetés fix költsége alacsonyabb, mint az elektronikus tranzakcióké, a bankjegyek kezeléséből és szállításából eredő változó költségek a befolyó összeg volumenétől függően a kereskedők bevételeinek akár 0,35-0,50 százalékát is kitehetik. A készpénzmentes fizetési megoldások térhódításával csökkennek a készpénz kezeléséből adódó biztonsági ráfordítások, és tervezhetőbbé válnak a raktározási költségek. Emellett egyszerűsödik és átláthatóbbá válik a standbérlés is: a korábbi fix díjas – így a kiskereskedők számára hátrányosabb – bérleti rendszer helyett lehetőség van arra, hogy az árusok a realizált forgalmuk alapján a bevételeikkel arányos bérleti díjat fizessenek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés