Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szélerőművekre vigyáz az ABB

Dotkom

A szélerőművekre vigyáz az ABB

Az ABB automatizálási technológiájával épül az Egyesült Királyság első digitális alállomása.

Az ABB-t több más partnerrel egyetemben felkérték, hogy vegyen részt az Egyesült Királyságbeli SP Energy Network átviteli és elosztórendszer üzemeltető FITNESS (“Future Intelligent Transmission NEtwork SubStation” /kb. a jövő intelligens átviteli hálózati alállomása) nevű projektjében. A projekt keretében az ABB hálózatautomatizálási technológiát fog szállítani olyan digitális alállomás-rendszer kiépítéséhez, amely védeni, ellenőrizni és vezérelni tudja majd Skócia egyes részeit ellátó átviteli hálózatot.

A digitális alállomás kulcsfontosságú alkotóeleme az intelligens energiahálózatnak. A száloptikai kábeleken keresztül megvalósuló digitális kommunikáció kiváltja az analóg jeltovábbításra alkalmas hagyományos rézkábelezést, növeli a rendszer biztonságát, rugalmasságát és rendelkezésre állását, miközben csökkenti a költségeket, a kockázatot és a kedvezőtlen környezeti hatásokat.  A digitális alállomásokba integrált információs és kommunikációs technológiájú intelligens elektromos eszközök (IED-ek) is beépítésre kerülnek. Az IED-ek mikroprocesszor alapú védelmi és vezérlőeszközök, amelyeket villamos berendezésekhez, így pl. megszakítókhoz, transzformátorokhoz és kondenzátortelepekhez használnak.

Szeleromu Skociaban

A FITNESS projekt keretében a skóciai Wishaw meglévő 275 kV-os alállomásának két mezőjét új, teljesen integrált digitális védelmi- és vezérlőrendszerekkel látják el, ami javítja a rendszer láthatóságát (elérhetőségét), a diagnosztikát és az üzemelést. A fejlesztésnek ez a területe különös jelentőséggel bír, mivel segítségével nagy mennyiségű szélenergiát lehetne a villamosenergia-hálózatba integrálni. Az ABB egy sor digitális alállomás-részegységet, köztük IED-eket, nem hagyományos mérőt-ranszformátorokat, jelfeldolgozó/-illesztő egységeket (Merging Unitokat), fazormérő egységeket szállít, amelyek az IEC 61850-9-2 folyamatbusz-architektúrához és a nagy kiterjedésű monitorozó platformhoz illeszkednek.

“A projekt célja, hogy bebizonyítsa: az alállomásba integrált digitális kommunikáció képes javítani a vezérelhetőséget, elősegíti a nem folyamatosan termelt megújuló energia hálózatba integrálását, a rézkábelek száloptikai kábelekkel történő kiváltása pedig javítja a rendszer biztonságát” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójának vezetője. “A Next Level stratégiánk egyik kulcsfontosságú célja, hogy előmozdítsuk az energetikai hálózat automatizálását, a a tárgyak, szolgáltatások és személyek internete segítségével, s ezáltal lehetővé tegyük az energiaszolgáltató cégek számára, hogy javítsák a megbízhatóságot, és biztonságos, tiszta energiával lássák el a fogyasztókat.”

Az Zour 275kV Substation

“Az SP Energy Networks célja, hogy a FITNESS projekt keretében jó ár-érték arányú szolgáltatást biztosítson a fogyasztói számára, olyan innovatív digitális alállomás-megoldások kiépítésével, amelyek biztosítják az eszközberuházások optimalizálását” – mondta Priyanka Mohapatra, az SP Energy Networks projektigazgatója. „Arra számítunk, hogy a digitális technológia Egyesült Királyságban történő széles körű bevezetésével csökkenni fognak az alállomásokkal kapcsolatos összköltségek, az alállomások helyigénye pedig kb. 15%-kal fog csökkenni.”

A digitális alállomás kiépítésének másik célja annak a bemutatása, hogy az ABB technológiák kompatibilisek (“interoperábilisak”) a projektben közreműködő többi partner rendszerével. A hálózatautomatizálást elősegítő módszerek, a szabványosításra alapozott átjárhatóság, a rendszertervezés és –tesztelés egyre fontosabb a közellátásért felelős energetikai ágazat számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés