Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ez a technológia óriási változást hozhat a vállalatok életében

Dotkom

Ez a technológia óriási változást hozhat a vállalatok életében

Szoftveralapú adatközpontok: új korszak kezdődik.

A különféle szoftveralapú vagy más néven szoftveresen vezérelt (software-defined) megoldások, adatközpontok, hálózatok és infrastruktúrák egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalati informatikában. A Gartner már 2013-ban arra hívta fel a figyelmet év végi jóslataiban, hogy nagy lendületet kapnak az ilyen jellegű fejlesztések, és az elmúlt években valóban komoly előrelépés volt ezen a területen. Olyannyira, hogy a Deloitte szerint szép lassan valósággá válik a „software-defined everything”.  A vezető telekommunikációs szolgáltatók például kritikus üzleti tényezőnek tekintik a hálózati funkciók virtualizálását, amely lehetővé teszi számukra, hogy drága hardvereszközök helyett OpenStack felhőkből vezért, szabványos Linux.alapú PC-ket használjanak költséghatékony módon. Ezt támogatja az OPNFV (Open Platform for Network Function Virtualization), szoftveralapú közösségi fejlesztési projekt, amelyben a SUSE is részt vesz, hogy felgyorsítsa a termékek és szolgáltatások fejlesztését, és ezzel segítse a telekommunikációs cégeket a szoftveralapú infrastruktúra kiépítésében.

BigDataBigBuildings

A jövő adatközpontja

A Deloitte megfigyelései szerint egyre többen építenek ki szoftveralapú adatközpontot, ami akár 20 százalékkal is csökkentheti a teljes birtoklási költséget. A szoftveralapú adatközpontokkal a vállalatok a meglévő, megosztott erőforráskészletből automatizmusokkal állítják össze az informatikai szolgáltatást biztosító környezetet előre meghatározott paraméterek alapján, amelyeken rugalmasan változtathatnak az üzleti igényeknek megfelelően. Ezzel több aktuális problémára képesek választ nyújtani, beleértve a lassú telepítési és konfigurálási folyamatokat, az összetett karbantartási feladatokat, az egyre növekvő adatmennyiséget, illetve a költségvetési korlátokat.

A SUSE rendkívül fontos trendként azonosítja a szoftveralapú adatközpontok szerepének növekedését, így ez lesz az egyik központi téma a SUSE Expert Days 2016 konferencián is, amelyet április 19-én rendeznek meg Budapesten. Az esemény résztvevői átfogó képet kaphatnak a szoftveralapú adatközpontok alapjairól, felépítéséről és előnyeiről, emellett első kézből ismerhetik meg a legfrissebb, nyílt forráskódú fejlesztéseket, valamint az üzemeltetés hatékonyságának növeléséhez és az állásidő csökkentéséhez is hasznos gyakorlati tanácsokat kapnak majd.

A szoftveralapú adatközpontok építőkövei

A SUSE elkötelezett az új, előremutató technológiák támogatása iránt, ezért több olyan projektben is közreműködik, amely a szoftveralapú adatközpont építőkövének számít. Például kezdettől fogva részt vesz az OpenStack privátfelhő-platform fejlesztésében, amely segít automatizálni a különféle erőforrások kezelését, telepítését és konfigurálását. Az OpenStack partnerekkel közösen kifejlesztett platformra alapozva pedig a vállalat elkészítette a saját felhőmegoldását SUSE OpenStack Cloud néven, amely vállalati felhasználásra optimalizált, rendkívül egyszerűen telepíthető kiadás. Az együttműködések során a SUSE fejlesztői és képviselő jelentős szaktudást sajátítottak el az OpenStack technológiával kapcsolatban, ezért a különféle OpenStack-projektben hasznos szakmai tanácsokkal segítik az érdeklődő vállalatokat.

Hasonlóan központi téma a SUSE számára a szoftveralapú tárolás az adatközpontokban, amelyet a Ceph technológiára alapozva valósít meg a SUSE Enterprise Storage megoldással. A rendkívül jól skálázható termék segítségével a vállalatok hatékonyan és rugalmasan biztosíthatnak tárolókapacitást, amelyet ráadásul leállás nélkül lehet bővíteni.

A harmadik fontos elem ezen a területen a SUSE szakértői szerint a Docker, amely konténervirtualizációs technológiával könnyíti meg az alkalmazások kezelését. Az újfajta megközelítés a hagyományos virtualizációval szemben kevesebb erőforrást igényel, és gyorsabb üzembe helyezést és indítást tesz lehetővé az alkalmazások esetében. A SUSE OpenStack Cloud teljes körű támogatást biztosít a vállalatok számára a Docker használatához, ezért egyszerűen alkalmazhatják a technológiát a szoftveralapú adatközpontokban.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés