Connect with us

technokrata

Nem tudták tartani a lépést: fontos változtatást hajt végre az Intel

intelprocessor

Dotkom

Nem tudták tartani a lépést: fontos változtatást hajt végre az Intel

Hiába volt jó hosszú ideig a Moore-törvény, mára eljutottak oda az Intelnél, hogy nem tudják tartani a fejlesztési ütemet.

Hosszú évtizedek után változtatni fog a fejlesztési stratégiáján az Intel. A világ legnagyobb processzorgyártója ugyanis mindeddig a Moore-törvény szerint fejlesztette a processzorait, azaz az egyik évben csökkentették a lapka csíkszélességét, a következőben pedig növelték a teljesítményét. Mostanra azonban odáig jutott a technológia, hogy egy ilyen váltás hosszú időt vesz igénybe, így nem tudják tartani a tik-tak-nak is nevezett modellt.

intelprocessor

A döntést a  22 nanométerről 14 nm-re való átállás után hozták meg, hiszen csak ez a fejlesztés 2,5 évet vett igénybe, ez pedig jelentősen meghaladta a korábbiakét. Azért, hogy a minőséggel ne legyen probléma, ezt a kétlépcsős modellt a jövőben egy háromlépcsősre cserélik, amelynek lényege, hogy harmadik pontként az optimalizálás is belekerül a fejlesztési szakaszba. Ez amellett, hogy stabilabb minőséget eredményezhet, a fejlesztés idejét is növeli, azaz végső soron többet kell majd várniuk a felhasználóknak egy-egy kisebb csíkszélességű, de erősebb processzorra.

Az biztos, hogy az Intelnek nem lesz könnyű, hiszen az olyan konkurensek, mint a TSMC vagy a Samsung már elképesztő sebességgel fejlesztenek. A TSMC például ígérete alapján jövőre dobja piacra az első, 10 nm-es processzor  gyártását, 2020-ban pedig az 5 nm-es család gyártását szeretnék elkezdeni.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp