Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezekre a fiatalokra nagy siker várhat

Dotkom

Ezekre a fiatalokra nagy siker várhat

Tizenéves tudósok, huszonéves vállalkozók: felavatták a Junior Templeton Fellow-kat.

A tehetségazonosító és tehetséggazdagító Magyar Templeton Program 2015. szeptember 15-i indulása után újabb, fontos állomásához érkezett: március 12-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ünnepélyes keretek között felavatták az első magyar Junior Templeton Fellow-kat. 

Az avatást megelőző időszakban közel 20 000 jelentkező próbálta ki magát a fiatal kognitív (megismerő folyamatokban, gondolkodásban kiváló) tehetségek felkutatását és támogatását célzó program beválogatási folyamatában. A többkörös, komplex vizsgálatsorozat eredményeként 315 fiatal került be a Junior Templeton Fellow-k közé, akikre egyéves, személyre szabott és széles körű tehetséggazdagító folyamat vár. Az átütő kognitív képességekkel bíró tehetségek közül 217 a 10-19 éves és 98 a 20-29 éves korosztályból kerül ki.

Az elmúlt 2 hónap során a tehetségek egyéni mélyinterjúkon vettek részt, amelyek 35 független pszichológus szakértő bevonásával zajlottak országszerte.

„A beválogatási módszertanunk első igazi nagy megmérettetése volt ez az állomás. Komoly eredménynek érezzük a pszichológus kollégák visszaigazolását, hogy igazán kivételes és motivált fiatalokat sikerült azonosítanunk” – mondta Péter-Szarka Szilvia, a Magyar Templeton Program szakmai vezetője.

Junior_Templeton_Fellow_avatas_1

Számos izgalmas és jövőbe mutató tehetségterület bizonyult népszerűnek a fiatalok körében. Kiemelkedően magas az érdeklődés az orvostudomány különböző területei, a nanofizika és kvantumfizika, a biotechnológia, a bionika, a mesterséges intelligencia és a robotika iránt, de olyan, klasszikusabbnak számító tudományágak is szerepelnek az élmezőnyben, mint a matematika, a közgazdaságtan, a pszichológia és a jogtudomány.

A jelentkezők számára hozzáadott értékkel bírt, hogy a tesztek kiértékelésénél egyéni, szöveges visszajelzést kaptak a teljesítményükről és arról, hogy mely területeken, illetve hogyan lenne érdemes fejlődniük. Ezt a fajta, minőségi megközelítésű visszajelzést határozottan inspirálónak és támogatónak találták az iskolai osztályzatokhoz szokott pályázók. Az interjúzó fiatalok kiemelték annak a fontosságát, hogy az interjúkon elmondhatták a terveiket, véleményüket és kéréseiket a jövőre vonatkozóan: „Mintha egy jótündér ült volna előttem, és lehetett volna 3 kívánságom” – mondta az egyik jelentkező.

Meglepő eredmények

A program beválogatási folyamatának egyik fontos tanulsága, hogy az IQ teszteken mért eredmények alapján egy a jelentkezők között átlagosnak számító 17-18 éves fiatal jobban teljesített, mint a teljes népesség 63 százaléka. A 20-29 éves korosztályban a beválogatottak 39 százalékánál mértek 140 feletti intelligenciahányadost, amellyel az emberiség mindössze 0,5 százaléka rendelkezik.

A legtöbb tesztkitöltő – mintegy 4000 fő – budapesti, de Pest megyéből 2000, Hajdú-Bihar megyéből pedig 1000 pályázó adta le jelentkezését, ami országos viszonylatban kiemelkedő eredmény. A tapasztalatok alapján a jelentkezők számában a tehetségek aktivitása mellett az is megmutatkozik, hogy egy adott városban mennyire hatékony tehetséggondozó munka zajlik. Hajdúböszörményből és Tiszaújvárosból például felülreprezentált volt a jelentkezők száma a városi lakosok arányához viszonyítva. A korosztályok tekintetében a legtöbb érdeklődő a 17 évesek közül került ki.

Tehetségek a világ minden tájáról 

A Magyar Templeton Programban részt vevő tehetségek rendkívül sokfélék, hiszen a kezdeményezés fontos missziója, hogy esélyt adjon minden magyar tehetségnek szociális, gazdasági, kulturális vagy éppen földrajzi helyzetre való megkülönböztetés nélkül. A szervezők külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatal, magyar reménységek a világ minden tájáról jelentkezhessenek. Ennek köszönhetően az Amerikai Egyesült Állomokból vagy Kenyából éppúgy bekerültek kiemelkedő magyar tehetségek a programba, mint Erdélyből, a Felvidékről, vagy éppen Székesfehérvárról. A külföldön élő tálentumok hasonló intenzitással lehetnek jelen a programban, mint hazai társaik, hiszen online platformokon tartják majd a kapcsolatot mentoraikkal és a hazai Junior Templeton Fellow közösséggel.

„A Magyar Templeton Program több szempontból is rendkívül jelentős: egyrészt új tehetségazonosítási és tehetséggazdagító módszertant dolgozott ki és bebizonyította, hogy a nemzeti tehetséghálózat segítségével célzottan meg lehet szólítani a kiemelkedő tehetségeket, másrészt erősíti a magyar tehetséggondozás, és ezzel az egész magyarság nemzetközi kapcsolatrendszerét, hírét és tekintélyét” – hangsúlyozta Prof. Csermely Péter, a MATEHETSZ tiszteletbeli elnöke, a Magyar Templeton Program életre hívója.

Junior_Templeton_Fellow_avatas_3

Következő lépések

A projekt szakmai vezetői az örömteli tanulás fontosságát tűzték ki célul, amelynek egyik fő szempontja, hogy a Fellow-kat a saját érdeklődésükhöz illeszkedő programok megtalálásában segítsék. A beválogatott fiatalok egy éven keresztül az úgynevezett „csoportfacilitátorok” által vezetett, 8-12 fős miniközösségek tagjaivá válnak. Minden tehetség az érdeklődési körére szabott egyéni haladási tervet kap, ám saját felelőssége és döntése, hogy a lehetőségek közül mely programokkal él majd. Az első 3 hónap a Fellow-k ismerkedési időszakáról szól: amellett, hogy elkezdik a munkát egyéni mentoraikkal, intézménylátogatásokon és workshopokon vehetnek részt. Negyedévente a tehetségeknek alkalmuk nyílik arra, hogy újabb és újabb lehetőségekkel éljenek, és akár újabb területeken próbálják ki magukat.

Az egyéni haladási terv részeként a Junior Templeton Fellow-k többek között különböző képzések, kutatási projektek, ösztöndíjak, tanulmányutak, szakmai-, üzleti-, pályaorientációs tanácsadás közül válogathatnak. Ellátogathatnak példaértékű vállalkozásokhoz, intézményekhez, kutató- és fejlesztőközpontokba, valamint találkozhatnak az érdeklődési területükön sikeres emberekkel is.

„A példaképeknek óriási szerepe van a tehetség kibontakoztatásában. Sokszor elég egy elgondolkodtató mondat, egy jól időzített elismerés vagy egy tanulságos történet a példakép szájából ahhoz, hogy egy fogékony fiatal életpályáját gyümölcsöző irányba terelje. Emellett egyértelműen látszik, hogy a szülők segítsége és pozitív hozzáállása is fontos a fiatalok számára a siker felé vezető úton” – nyilatkozta Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program programmenedzsere.

Társadalmi felelősségvállalás

A program kiemelt jelentőségűnek tartja a társadalmi és személyes felelősségvállalás, valamint az együttműködés kérdését. Fontos szempont, hogy a Fellow-k közössége és a szűkebb csoportok egyaránt az egymásra való odafigyelés, az elfogadás és a konstruktív, építő visszajelzések színhelyei legyenek, amelyek modellként szolgálnak a társadalmi környezetben való viselkedésre. A cél tudatosítani a Fellow-kban képességeik kibontakozásának a társadalomra gyakorolt pozitív hatását. Az egyéni fejlesztések mellett segítséget kapnak abban, hogy tevékenységük eredményes és előre mutató legyen a szűkebb és a tágabb környezetük számára egyaránt, így aktívan részt vehessenek a Föld fenntarthatóságát meghatározó kérdések megoldásában.

A program szakmai stábja hisz abban, hogy a kezdeményezés a hazai üzleti és tudományos élet fejlődésére szolgál, és segíti a jövő sikeres tudósait, üzletembereit és véleményformálóit. A szakértők szerint nem elég, hogy ezek a fiatalok egyenként is tehetségesek, óriási igényük van egy inspiráló, segítő közösségre, ahol együttes erővel nagyszerű dolgokra lehetnek képesek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés