Connect with us

technokrata

Megmondja a gép, hogy hol készült a fotó

planetgoogle

Dotkom

Megmondja a gép, hogy hol készült a fotó

Különleges rendszert fejlesztettek a Google kutatói.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy fotót látva olyan érzése támadt, hogy látta már ezt a tájat valahol, de persze pontosan nem tudta megnevezni a helyszint. Ez aligha fordulhat elő a Google néhány, a számítógépes látással foglalkozó specialista által megalkotott, PlaNet névre keresztelt szoftverrel. Az új fejlesztés ugyanis lényegében képes felismerni, hogy mit lát egy fotón, az alapján, hogy korábban hány képet készítettek az adott helyszínen.

planetgoogle

Ezért a világot 26 ezer kockára osztották fel, méghozzá úgy, hogy a kockák mérete befolyásolja, hogy hány fotó áll rendelkezésre az adott tartományról. Így nem véletlen, a nagyvárosokban egészen apróak ezek a kockák, míg a kevésbé sűrűn látogatott részeken nagyobb méretet öltenek. Az adatbázis óriási, hiszen nem kevesebb, mint 126 millió fotó található benne, a képek mellett pedig azok adatait (például a készítés helyét és idejét) is feltöltötték.

planetgoogle2

A szakértők először 91 millió fotót töltöttek fel a PlaNet-be, míg a maradék 35 millió kép a tesztelés során került fel. Természetesen a rendszer még nem tökéletes, jelenleg az utcák 3,6%-át, a városok 10,1%-át, míg az országok 28,4%-át ismerte fel. Jobb a helyzet a kontinensek tekintetében, itt már 48%-ot talált el a rendszer. Érdekesség, hogy a PlaNet alig 377 MB-nyi memóriát ígényel, így az okostelefonos támogatás is megvalósítható a közeljövőben.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák