Connect with us

technokrata

Most érdemes szurkolni: három magyar fotós is döntőbe jutott!

276018-1301799

Dotkom

Most érdemes szurkolni: három magyar fotós is döntőbe jutott!

Három magyar fotós jutott tovább a világ legnagyobb fotópályázatán, a 2016-os Sony World Photography Awards versenyén.

A bejelentett szűkített listán három magyar fotós neve is szerepel a világ legnagyobb fotópályázatán, a Sony World Photography Awards versenyén, ahol minden díjért nyílt verseny folyik, és mindenkitől egyetlen képet értékelnek. Így mindhárom fotósunknak lehetősége van versenybe szállni a győzelemért saját kategóriájában, emellett az Év Nyílt Fotósa címért is, amellyel 5000 dollár (USD) nyeremény jár. A nyertesek névsorát Londonban, április 21-én egy gálaceremónia keretei között hirdetik ki.

A magyarországi nevezések száma 97%-kal nőtt 2015 óta.  A három, szűkített listára bejutott magyar pályázót 186 országból beküldött rekordszámú, 230 103 nevezés közül választották ki. A fotópályázat kilenc éves történetében a legtöbb nevezést idén regisztrálták, ami 2015-höz képest 33%-os növekedést jelent. A Sony World Photography Awards kezdetétől, 2007-től számítva a nevezések során érkezett képek száma mára meghaladta az 1 milliót, ezzel megerősítve a díjátadó előkelő pozícióját, a világ egyik legelismertebb és legbefolyásosabb fotós versenyét.

A szakértő zsűri által kiválasztott (teljes lista itt) továbbjutott fotósok:

  • Balogh Attila, Nyílt Építészet kategóriában
  • Kasza Zoltán, Nyílt Építészet kategóriában
  • Potyó Imre, Nyílt Természet és vadvilág kategóriában

Balogh, Kasza és Potyó munkái láthatóak lesznek Londonban a 2016-os Sony World Photography Awards kiállítás részeként áprilisban és májusban, továbbá a Sony World Photography Awards könyv 2016-os kiadásában is közzé teszik. Ezen a kiállításon lesz megtekinthető a Rongrong & inri képzőművészeti- és fényképművészeti alkotópáros első nagy európai bemutatója is, akik a „Kiemelkedő Munka a Fotózásért” díját kapják meg idén.

Home of 40 thousand Buddhist monks in Sichuan province

Balogh Attila; „Larung Gar”

Balogh Attila Kína egyik legnagyobb városában, Sanghajban dolgozik szabadúszó fotósként, munkássága a tájkép, az építészeti és az utcai fényképezésre összpontosul. A „Larung Gar” nevet viselő, továbbjutott képén Balogh bepillantást enged a világ legnagyobb buddhista településének életébe, ahol negyvenezer szerzetes és apáca él a zöld dombok között Larung Gar völgyében, a kínai Szecsuán tartományban.

Frame on sky

Kasza Zoltán; „Képkeret az égen”

Kasza Zoltánt, aki 1978-ban Budapesten született, mindig is érdekelte a művészet, és szereti kifejezni önmagát a különböző művészeti ágakban. Kasza a fényképészet iránti szenvedélyét sok évvel ezelőtt akkor fedezte fel először, amikor részt vett egy fotós tanfolyamon. Ennek köszönhetően minden részlet kíváncsivá tette, ami ahhoz szükséges, hogy egy kép tökéletes legyen. Kasza szűkített listára bejutott képe, a „Képkeret az égen” egy csodálatos fotó a Nemzeti Színházról, amelyet egy különleges szögből örökített meg.276018-1301799

Potyó Imre; „Tánc a csillagokkal”

Potyó Imre 1982-ben, Gödön született, és 2007-ben kezdett fotózni. Szenvedélye, hogy megörökítse az egyedi és szokatlan hangulati képeket, ezért Potyó gyakran viszi a kameráját a szabadba esténként, hogy elcsípje a látványos természeti pillanatokat. A továbbjutott „Tánc a csillagokkal” című képén, Potyó gyönyörűen mutat be egy rajnyi dunavirágot (kérészeket).

A Sony World Photography Awards jutalmazza, és elismeri a világ legjobb kortárs fotósait az elmúlt évből. A fotósok minden képességeit figyelembe veszik, a díjak négy versenyben egyesülnek: Professzionális; Nyílt; Ifjúsági és Diák. A díjátadóról további információk a www.worldphoto.org oldalon megtalálhatóak.

Az idén továbbjutott fotósokról Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója és a díjátadó szervezője a következőket nyilatkozta: „A zsűri idei választottjai különösen lenyűgöztek bennünket.  Annak ellenére, hogy növekedett a fotósok száma és a képek mennyisége, amelyekből választani kellett, ebben az évben messze a leggazdagabb és legerőteljesebb ábrázolásnak lehettünk tanúi a hagyományosan erős társadalmi dokumentum kategóriákban, valamint a művészeti és tervezési munkákban. Csodálatos, hogy ez a médium ilyen gazdag sokféleséget képes bemutatni.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák