Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ugyan még a 4G is alig terjedt el, az Intel már gőzerővel az utódján dolgozik

Dotkom

Ugyan még a 4G is alig terjedt el, az Intel már gőzerővel az utódján dolgozik

A cél, hogy minenhova elhozzák a szupergyors mobilinternetet.

Az Intel ma olyan új iparági partnerségeket és termékeket jelentett be, amelyek lefektetik a jelenleginél hatékonyabban és okosabban működő 5G-s mobilhálózatok alapjait, amelyek elterjedésével megváltoznak majd az emberek mindennapjai.

A sportolók felszerelésébe beágyazott szenzoroktól kezdve az akadályokat maguktól elkerül drónokon keresztül az önjáró autókig, okos városokig rengeteg minden fog a jövőben egymáshoz, a felhasználókhoz vagy a számítási felhőhöz kapcsolódni. Az internetre kapcsolódó eszközök elterjedésének következtében rendkívüli módon megnövekszik a mobilhálózatok terheltsége is.

“Internetre kapcsolódó eszközök milliárdjai, és a felhasználók egyéni igényeihez igazodó szolgáltatások, felhőalapú alkalmazások elterjedése nyomán egyre nagyobb igény mutatkozik a még nagyobb teljesítményű, még intelligensebben működő hálózatokra” – mondta Aicha Evans, az Intel vállalati alelnöke a vállalat kommunikációval és eszközökkel foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója. “Az 5G-re való átállás során a kommunikáció és a számítástechnika eggyé válik, ami alapvető változást jelent az egész iparágban. Nagyon fontos, hogy már most lefektessük a jövőbeli 5G-hálózatok alapjait, mert csak így valósulhatnak meg azok újdonságai.”

intel-logo

Iparági együttműködések

Az Intel a mobil iparág vezető vállalataival közösen alakítja ki az 5G szolgáltatások alapjait a majdani kereskedelmi bevezetéshez.

  • Az Ericsson és az Intel mobilszolgáltatókkal együttműködve tesztel 5G-s megoldásokat kibővítve a vállalatok között már létrejött, hálózatok átalakítására, valamint felhőtechnológiákra és a dolgok internetére vonatkozó együttműködés kibővítéseként.
  • A KT (Korea Telecom) és az Intel 5G-s eszközök, szabványok és virtuális hálózati platformok kifejlesztését célzó teszteket folytat majd 2018-ban
  • Az LG Electronics és az Intel az 5G-t használó telematikai technológiákat fejleszt ki a járművek következő generációja számára.
  • A Nokia és az Intel olyan, még nem szabványosított 5G rádiótechnológiák és hálózati megoldások kifejlesztésében működik együtt, amely lehetővé teszi majd a technológia beépítését mind mobil eszközökbe, mind hálózati berendezésekbe. Ezek az eszközök a jövő mobilhálózatain is működőképesek lesznek.
  • Az SK Telecom és az Intel a cégek korábbi együttműködését folytatva a vállalat 5G-s mobil eszközöket és hálózati berendezéseket fejleszt, valamint olyan eszközöket is, amelyek a License Assisted Access (LAA, licenccel segített hozzáférés) technológiát használva egyidejűleg képesek kapcsolódni engedélyköteles és engedélyt nem igénylő rádiófrekvenciákhoz.
  • A Verizon és az Intel már közös 5G-teszteket folytat, többek közt azért, hogy demonstrálja a milliméteres hullámhosszú adatátvitelben rejlő lehetőségeket. Ez a jelenleg használatban lévő technológiánál egy nagyságrenddel nagyobb adatátviteli sebességet és kapacitást biztosít majd.

5g

5G-s prototípusok

Az Intel platformokat és iparági együttműködéseket kínál korai prototípusok kifejlesztéséhez, amelyek segítenek abban, hogy az 5G technológiák minél hamarabb elkészüljenek és elterjedjenek.

  • Az Intel 5G-s mobil tesztplatformja lehetővé teszi az 5G-s eszközök, mobil hozzáférési pontok tesztelését és gyors integrációját. A vállalat multinacionális szolgáltatókkal közösen dolgozik a tesztplatform kialakításán.

Vezeték nélküli kommunikációs megoldások

Az Intel számos vezeték nélküli kommunikációs megoldást  a különböző típusú eszközökhöz.

A vállalat kifejezetten a dolgok internetére (IoT) kapcsolódó eszközökbe szánt megoldásai:

  • Az Intel Atom x3-M7272 egy megerősített biztonsági funkciókkal (tűzfal, csomagelemzés) rendelkező vezeték nélküli platform, amelyet autóipari felhasználásra szánnak.
  • Az Intel XMM 7115 modem támogatja a dolgok internetét használó eszközök igényeihez tervezett Narrowband IOT (NB-IOT) technológiát.
  • Az Intel XMM 7315 modem egy lapkán ötvöz egy 4G-s modemet és egy alkalmazásprocesszorral. Támogatja az LTE-M szabványt és az NB-IOT technológiát is. Elsősorban olcsó, kisfogyasztású végpontokba szánják.
  • Az Intel XMM 6255M a világ legkisebb méretű különálló 3G-modeme. Alkalmazásával egy sor, önmagában egyébként nem okos eszközt lehet az internetre kapcsolni.
  • Az Intel XMM 7120M LTE modemet gépek közötti kommunikációra tervezték, például biztonsági eszközökbe, okos mérőeszközökbe szánják.

LTE/4G megoldások okotelefonokba, táblagépekbe és PC-kbe:

  • Az Intel XMM 7480 modem lehetővé teszi a számításigényes feladatok, például a multiplayer videojáték használatát 4G-n, vagy a még fejlettebb LTE Advanced technológiával. Akár 450Mbps-os letöltési sebességet is tud biztosítani. Mivel az XMM 7480-ast a világpiacra szánják, több mint 33 4G-rádióspektrumot támogat, tehát bármelyik országban működőképes.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés