Connect with us

technokrata

Ezt az óriási hibát rengetegen elkövetik az interneten

password_hack

Dotkom

Ezt az óriási hibát rengetegen elkövetik az interneten

A Kaspersky Lab kvíz megmutatta, hogy sok felhasználó még mindig csak egy jelszót használ az összes fiókjához.

A felhasználók számítógépes hozzáértését vizsgáló Kaspersky Lab megállapította, hogy sokan még mindig nem elég óvatosak jelszavaikat illetően. Csak 38%-uk hoz létre erős jelszavakat minden egyes fiókhoz, míg hétből egy (14%) felhasználó ugyanazt a jelszót használja az összes fiókjához. Ezek a felhasználók azt kockáztatják, hogy több fiókjukból egyszerre lopjanak el adatokat.

password_hack

 

A kockázati szint nem sokkal alacsonyabb azoknál, akik csak néhány jelszót használnak sok fiókhoz (36%) és azok számára sem, akik ugyanannak a jelszónak a különféle változatait használják (12%). Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy másik Kaspersky Lab felmérés szerint 10-ből egy felhasználó olyan jelszót használ, amely kevesebb mint nyolc karakter hosszúságú, míg 12%-uk meg sem próbálja bonyolultabbá tenni jelszavát, például nagybetűk, számok, kisbetűk és írásjelek kombinálásával, vagy más hasonló egyszerű trükkökkel.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a tanulmány azt is kimutatta, a felhasználók kockáztatják a jelszavak biztonságát azzal, hogy könnyen hozzáférhető, vagy nem biztonságos helyen tárolják őket. A válaszadók több mint fele (57%) elismerte, hogy papíron, telefonon, számítógépen lévő szöveges fájlban vagy böngészőjükben tárolja jelszavait. Mi több, amikor a böngésző felajánlja a jelszó mentését, harmaduk (36%-uk) kész ezt elfogadni, az eszközük felett esetlegesen ellenőrzést szerző kiberbűnözők és tisztességtelen emberek kezére játszva a bizalmas információt.

Using-PC

Ez a gondatlan hozzáállás a jelszavakkal kapcsolatban azzal magyarázható, hogy sok felhasználó meg van győződve arról, nem tárol bizalmas információt a számítógépén. A válaszadók 27%-a hiszi ezt, anélkül, hogy tudatában lenne annak: a jelszavak és felhasználónevek önmagukban is a kiberbűnözők kedvenc célpontjai. Ráadásul egy nemrégiben készült másik felmérés azt állapította meg, hogy a felhasználók 73%-a inkább felfedné jelszavát, mint sem, hogy fehérnemű nélkül járjon-keljen. Ennek a hozzáállásnak a riasztó következményeként a megkérdezettek 25%-ának a fiókját törték fel az elmúlt évben.

“Sajnos sok ember nincs tisztában az internetes veszélyekkel és nem veszi elég komolyan személyes adatai online védelmét, jelentősen növelve ezzel annak veszélyét, hogy ellopják azokat.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója. “Egy erős jelszó, amely különbözik minden egyes fióknál, alapvető eleme a digitális identitás védelmének. Kitalálhat és alkalmazhat egy egyszerű algoritmust az erős jelszavak kialakításához, amelyeket nem könnyű feltörni, de könnyű emlékezni rájuk. Vannak speciális programok is, amelyek egyszerűbbé teszik a jelszavak létrehozását és tárolását.”

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek