Connect with us

Hirdetés

technokrata

Most megtudhatod, a Prezi szerint mik lesznek az év IT dobásai

Dotkom

Most megtudhatod, a Prezi szerint mik lesznek az év IT dobásai

A Ustream, a Prezi, a Scarab, a Whitepages, a RisingStack és az Emarsys is egyetértett abban, hogy ezek lehetnek az év legfontosabb változásai az informatika világában.

Egy asztalhoz ültek a legfontosabb magyar startupok vezető fejlesztői, hogy az IT szektor és a minél hatékonyabb webes alkalmazásfejlesztés jövőjéről beszélgessenek az Emarsys által szervezett februári CRAFT meetup keretében. A budapesti eseményen részt vevő közel 100 érdeklődő kérdéseket is feltehetett a hazai startup-világ vezetőinek, így mindenki első kézből tájékozódhatott az aktuális trendekről és 2016 meghatározó fejlesztési irányairól.

A kerekasztal beszélgetésen részt vett Hodicska Gergely, az IBM által nemrég 130 millió dollárért felvásárolt Ustream vezető fejlesztője, Török Dániel, a Prezi szenior fejlesztője, valamint Németh Gergely a decemberben több százmilliós befektetést bezsebelő RisingStack CEO-ja. A hatosfogat tagja volt még Fincza András az Emarsys-tól, Ferenczy Péter a Whitepages-től és Neumark Péter a Scarab-tól.

technology2

A közel két órás, meglehetősen jó hangulatban zajló beszélgetés alapján két trend is körvonalazódott, melyek rendkívüli hatással lehetnek mind a hazai, mind a nemzetközi IT szektor jövőjére: A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a microservicek elterjedése és DevOps kultúra felerősödése fontos fordulópontot jelenthet minden tech startup életében.

De mi azok a microservicek, illetve “microservice architektúra”? Az IT világban nemrég egy új filozófiai megközelítés ütötte fel a fejét, melynek lényege, hogy egy szolgáltatás vagy szoftver ne egy nagy egészként működjön (ezt a programozók monolitnak csúfolják), hanem több kisebb részre legyen lebontva. A kisebb részekre, microservicekre darabolt szolgáltatásokat így sokkal könnyebben lehet karban tartani, tovább fejleszteni vagy igény esetén skálázni is. Nemzetközi szinten már olyan nagyágyúk álltak át microservice architektúrára, mint a Netflix, Paypal és Amazon, de a magyar startupok sincsenek lemaradva tőlük, hiszen sokan már eleve microservice architektúrára építették fel termékeiket.

webapps

“Érdekes lesz megfigyelni 2016-ban, hogy a microservicek és a DevOps kultúra startup és nagyvállalati szinten való elterjedése hogyan változtatja meg azt, ahogy a webalkalmazások fejlesztéséről, vagy a fejlesztők szerepéről gondolkodunk.” – mondta Németh Gergely, aki a kerekasztal besszélgetésen a RisingStack csapatát képviselte.

A beszélgetés résztvevői szerint a microservice szemlélet elterjedése előbb-utóbb meg fog követelni egy újfajta fejlesztői és szervezeti kultúrát is, a DevOps szemléletet. A DevOps (development & operations) azt jelenti, hogy az egyes szolgáltatásokon dolgozó fejlesztői csapatok többé már nem elégedhetnek meg a szükséges kód megírásával (development), hanem az általuk létrehozott szolgáltatásokat üzemeltetniük is kell (operations). Ennek eredményeként a többfunkciós csapatok stabilabb és minőségibb termékeket fognak létrehozni, hiszen azok karbantartásával is nekik kell ezentúl törődniük.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés