Connect with us

technokrata

Végre eldőlt: nem büntethetik a weboldalt a hozzászólásokért!

strasbourgi_birosag_dontese

Dotkom

Végre eldőlt: nem büntethetik a weboldalt a hozzászólásokért!

Az Index és a MTE pere 2010-ben kezdődött, de csak most került pont a végére.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Index megnyert egy igen fontos pert a hazai internetes oldalak kommenteléséről és annak felelősségéről.

13886_komment

 

Még 2010-ben kezdődött a botrány, amikor két ingatlanoldal megkérdőjelezhető fizetési felszólításokat küldött felhasználóinak, amit az MTE etikátlannak nevezett, valamint egy, az Index alá tartozó oldal elítélt. A megjelent cikk alatt rengeteg hozzászólás érkezett, ami moderálatlanul került ki, és nagy része gyalázkodó volt az ingatlanoldalakra nézve.

A kommenteket törölték,  azonban az oldalak üzemeltetője nem sokkal ezután pert indított, mivel úgy gondolta az írások és a hozzászólások személyiségi jogokat sértenek. 2011 tavaszán született meg az elsőfokú ítélet, majd fél évvel később a másodfokú. Mindkétszer pert vesztett az Index és a MTE. Ezek után az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a tartalomszolgáltató felelős az oldalán elhelyezett jogsértő hozzászólásokért, még akkor is, ha utólag azokat eltávolítja. Az Index ezután fordult az utolsó lehetőséghez, Strasbourghoz. Az Emberi Jogok Európai Bírósága meg is változtatta az ítéletet, annyira, hogy ők a teljes ellentétét mondták a hazai jogalkotóknak.

A végső döntés tehát, hogy amennyiben a hozzászólásokat utólagosan moderálják, úgy az oldal üzemeltetője mentesül a felelősség alól. Az Európai Bíróság szerint csak akkor lett volna helyénvaló a magyar döntés, ha a tartalomszolgáltatók akkor sem törölték volna a kommenteket, ha már értesültek róla.

 

Forrás: HWSW; HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek