Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így letörölheted a kéretlen programokat!

Dotkom

Így letörölheted a kéretlen programokat!

Egy egyszerű alkalmazás eltávolítja a kéretlen programokat.

A vírusok, férgek, trójaiak és más kártevők után a potenciálisan kéretlen programok (angolul potentially unwanted programok, azaz PUP-ok) okozzák a legtöbb problémát az internetezőknek, és egyben a legnagyobb fejtörést a vírusvédelmi szoftverek készítőinek. Ennek oka, hogy az ingyenes szoftverek vezető gyártói közül sokan döntöttek úgy az elmúlt években, hogy nem elégednek meg a freemium értékesítési modellből származó haszonnal, hanem a programjaik alapverzióival is pénzt szeretnének keresni.

 

A BitTorrent által gyártott uTorrent fájlmegosztó klienst például havonta 170 millióan használják, akik több mint 3 milliárd gigabájt adatot forgalmaznak egymás között. A szoftvernek létezik 19,95 dollárért megvásárolható prémium verziója, a legtöbben mégis a hirdetésmentesnek mondott ingyenes változatot telepítik, amely elvileg közvetlenül nem termel hasznot a készítői számára. Hacsak persze a gyártó el nem rejt benne egy másik programot, ami azután megszerezheti a felhasználók adatait (hogy például az e-mail címeiket eladhassa spammereknek), reklámokat jeleníthet meg számukra, vagy adott esetben titokban feltelepíthet egy bitcoinokat bányászó alkalmazást, ami a készenléti állapotban lévő számítógépek erőforrásait rejtett módon kisajátítja.

Ezzel pedig elérkeztünk a PUP-okhoz, azaz a potenciálisan kéretlen programok világához. A sok ingyenes szoftver mellett egy sor olyan alkalmazás is felkerül a számítógépekre, amelyeket a felhasználók eredetileg nem akartak telepíteni. A gépek pedig lelassulnak, és kéretlen reklámokat jelenítenek meg.

Az egyik probléma mindezzel, hogy a PUP alkalmazásokba jogilag nehéz belekötni: az internetezők a beleegyezésüket adják az adataik továbbításához és a reklámok megjelenítéséhez, amikor elolvasás nélkül kattintanak rá egy ingyenes szoftver felhasználói szerződésének elfogadására. A másik oldalról a vírusirtó szoftverek készítői is nehéz helyzetben vannak: ha blokkolják a PUP-okat tartalmazó rendkívül népszerű ingyenes programokat, azzal a saját felhasználóikat is magukra haragíthatják.

upc_internet

Ennek köszönhető, hogy a legnagyobb magyar szoftverbázisból eddig több mint 1,6 millió alkalommal letöltött ingyenes KMPlayer videolejátszó alkalmazást a Virustotal.com oldal szerint 54 vírusirtóból mindössze 15 blokkolja annak PUP tartalma miatt. Az ismertebb ilyen gyártók közé tartozik a német G Data, amely már korábban egyértelműen kinyilvánította, hogy a PUP szoftvereket kártevőnek tekinti. A szoftvercég szerint ezt a szigorú német adatvédelmi törvények is kötelezővé teszik: egyértelmű követelmény, hogy egyetlen program sem továbbíthatja harmadik fél számára a felhasználók adatait.

A G Data védelmi termékei ezért folyamatosan tiltják a PUP-ot tartalmazó ingyenes programok telepítését, a cég pedig ezzel párhuzamosan arra biztatja a felhasználókat, hogy keressék meg az ilyen alkalmazások tiszta alternatíváit. Emellett a most kiadott ingyenes PUP- és adware-eltávolító alkalmazás segítségével azok is kitakaríthatják a gépüket, akik nem akarják megvásárolni a cég vírusirtóját. A Clean Up a G Data magyar weboldaláról tölthető le, nem igényel telepítést, csak futtatni szükséges. Ennek során megkeresi és eltávolítja a gépről az egyébként csak rendkívül nehezen leszedhető kéretlen reklámprogramokat, böngészőbővítményeket és kiegészítőket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés