Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen gyors RAM-ot még senki nem készített

Dotkom

Ilyen gyors RAM-ot még senki nem készített

A Samsung megalkotta a világ leggyorsabb DRAM-ját .

A Samsung Electronics megkezdte az iparág első, négy gigabájtos (GB) dinamikus RAM-jának (DRAM) tömeggyártását. Az új DRAM a második generációs High Bandwidth Memory (HBM2) szabványon alapul, így a nagyteljesítményű számítástechnikában (HPC), a fejlett grafikai és hálózati rendszerekben és a vállalati szervereknél egyaránt használható. A Samsung új HBM megoldása egyedülálló, a jelenlegi felső sebességhatárnál hétszer gyorsabb DRAM teljesítményt biztosít. Ezáltal megnő a magas színvonalú számítástechnikai műveletek, így a párhuzamos számítási folyamatok, a grafikai renderelés és a gépi tanulás reszponzivitása.

 

Az újonnan bemutatott 4 GB-os HBM2 DRAM a Samsung leghatékonyabb, 20 nanométeres feldolgozási technológiáját ötvözi a fejlett HBM chip tervezéssel. Ezáltal tökéletesen illeszkedik az új generációs HPC rendszerekhez és grafikai kártyákhoz, hiszen maradéktalanul kielégíti a nagy teljesítményre, energiahatékonyságra, megbízhatóságra és a kis méretre vonatkozó piaci igényeket.

Samsung_4GB_HBM2_DRAM_Structure_Image

A Samsung 128 GB-os 3D TSV DDR4-es regisztrált kétsoros memória modul (RDIMM) tavaly októberi bemutatását követően, a HBM2 DRAM egy újabb mérföldkövet jelent a TSV DRAM technológia területén.

A 4 GB-os HBM2 készletbe egy nagy sebességű gyorsítótárat és négy darab 8 gigabites (Gb) memóriaegységet integráltak. Ezek vertikálisan, TSV szabványú csatolókkal kapcsolódnak egymáshoz. Egyetlen 8 Gb-es HBM2 lapka több mint 5000 ilyen TSV-t tartalmaz, ez harminchatszor több, mint amit a 8 Gb-es TSV DDR4 lapka esetében használtak. Ez az újítás egy átlagos huzalkötéses készlet adatátviteli teljesítményéhez viszonyítva drámai fejlődést eredményez.

A Samsung új DRAM-ja elődjéhez, a HBM1 DRAM-hoz képest kétszer nagyobb, 256 GB/s sávszélességgel bír. Ez a teljesítmény a jelenlegi leggyorsabb, 36 GB/s sávszélességű 4Gb-es GDDR5 DRAM lapka átviteli sebességéhez (9Gb/s) viszonyítva több mint hétszer nagyobb. A Samsung 4 GB-os HBM2 lapkája fokozza az energiahatékonyságot azáltal, hogy megduplázza a 4Gb GDDR5-alapú lapka sávszélesség/watt teljesítményét. A beágyazott ECC (error-corecting code / hibajavító kód) funkciónak köszönhetően pedig a  nagyfokú megbízhatóság is garantált.

samsung

A Samsung ez évi tervei között szerepel egy 8 GB-os HBM2 DRAM készlet bevezetése is, amely a GDDR5 DRAM-okhoz képest 95 százalékos helymegtakarítást tesz lehetővé. Így a Samsung egy még inkább testreszabott megoldást kínál majd az olyan nagyteljesítmény-igényű, kompakt grafikus eszközökkel dolgozó felhasználói számára, mint például a dizájnerek.

A hálózati rendszerek és szerverek iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében a vállalat az év hátralévő részében folyamatosan növeli HBM2 DRAM gyártásának volumenét, illetve a HBM2 DRAM termékcsalád is bővül. A Samsung így továbbra is élen járhat a nagyteljesítményű számítástechnikai eszközök piacán, illetve megszilárdíthatja vezető pozícióját a prémium memória modulok gyártásában is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés