Connect with us

technokrata

Ügyvédek figyelem: jön az e-per!

NL_ePer_illusztracio

Dotkom

Ügyvédek figyelem: jön az e-per!

Hamarosan kötelező lesz az elektronikus bírósági ügyintézés.

Az elektronikus bírósági ügyintézésre már 2013. január elsejétől lehetőség van a törvényszéki első fokon újonnan induló polgári peres eljárásokban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – akár az ügyfél, akár az őt képviselő ügyvéd jár el – a beadványokat, kérelmeket és az ügy során felmerülő dokumentumokat e-mailben vagy egyéb internetes felületen is eljuttathatják a bíróságra az érintettek. Nyártól mindez kötelezővé válik.

E-per: érezhető lépés a digitális evolúcióban

„Eddig kizárólag a cégbírósági eljárásokban volt kötelező az elektronikus kapcsolattartás, minden más ügyben csupán lehetőséget adott rá a törvény. Azonban idén nyártól már nemcsak lehetőség lesz minderre, de a legtöbb bírósági eljárásban kötelezővé is válik az elektronikus ügyintézés. Fél éve van a jogi szakmának, hogy felkészüljön az új szabályozásra. Mi úgy látjuk, hogy a hazai közigazgatás igen jelentős lépést tesz a digitális evolúcióban: érezhetően kényelmesebbé, átláthatóbbá, biztonságosabbá és gyorsabbá teheti a bírósági ügyintézést a digitalizáció” – mondta el Dr. Szűcs Katalin az elektronikus hitelesítéssel foglalkozó NETLOCK Kft. cégvezetője és jogi igazgatója. A szakember hozzátette, hogy a versenyszektorban is érezhető a változás: évről-évre egyre több vállalat vezeti be a papíralapú ügymenet helyett a digitális ügykezelést, amelyben elektronikusan írják alá a hivatalos okiratokat és szerződéseket, illetve elektronikusan számláznak, archiválnak.

NL_ePer_illusztracio

Sok ügyvédnek kell lépnie az e-per miatt

A NETLOCK már eddig is sok ügyvéd számára bocsátott ki elektronikus aláírásra módot adó tanúsítványt, azonban még mindig jelentős azok száma, akik nem rendelkeznek ilyennel. „Az igénylés egyszerű: a jogi képviselő kiválasztja a számára megfelelő tanúsítványtípust, majd egy hivatalos regisztrációs eljárásban ellenőrizzük személyazonosságát és más, törvényben előírt elemeket. A tanúsítvány kiadásával együtt biztosítunk számára egy személyre szóló, számítógéphez csatlakoztatható aláírókártyát, melynek segítségével bármilyen digitális dokumentumot elláthat hiteles elektronikus aláírással” – összegezte Dr. Szűcs Katalin.

További háttérinformációk a változásokról

  • A szükséges informatikai feltételek megteremtését követően kerültek az Országgyűlés elé a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp) módosítására vonatkozó javaslatok (T/6980, illetve T/8196), melyek alapján a Pp. XXVIII. fejezetében előírt, polgári peres eljárásban alkalmazandó elektronikus kapcsolattartás és a vonatkozó rendelkezései 2016. január 1. napjától 2016. június 30. napjáig opcionálisan, majd 2016. július 1. napjától kötelezően alkalmazandók.
  • A Pp. 394/C. § bekezdései tartalmazzák az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezéseket, amelyek alapján a bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges az ügyfélkapu megléte, ezért többszemélyes ügyvédi irodánál minden egyes ügyvédnek külön-külön ügyfélkapuval kell rendelkeznie ahhoz, hogy az eljárásban részt tudjon venni.
  • Az eredetileg tervezett hatályba lépés (2016. január 1.) helyett 6 hónap van arra, hogy mindenki kellően felkészüljön, beszerezze a szükséges eszközöket és elsajátítsa az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó legfontosabb szabályokat.
  • Az új rendelet közlönyben is megjelent: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15197.pdfSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd